Jump to content

A Graphisoft Park SE nyeresége csökkent a tavalyi harmadik negyedévhez képest

2020. 11. 11. 13:00

A Graphisoft Park SE ingatlanbefektetési társaság az első háromnegyed évben 3,22 millió euró nettó nyereséget ért el, amely az előző év azonos időszakától mintegy 460 ezer euróval marad el, elsősorban a megnövekedett hitelállományhoz kapcsolódó kamatköltségek miatt - közölte a társaság a BÉT honlapján kedden.

A nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti jelentés szerint a társaság január-szeptemberben 10,96 millió euró bérleti díjbevételt ért el, 330 ezer euróval többet az egy évvel korábbinál.

A cég kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyeresége (EBIDTA) 10,23 millió eurót tett ki, ami a működési költségek növekedése mellett 310 ezer euróval meghaladta a 2019. első háromnegyedévi értéket.

A Graphisoft szerint a COVID-19 járvány második hulláma a vártnál súlyosabb, és várhatóan elhúzódó gazdasági válságot eredményez. A társaság félévi jelentésében publikált előrejelzéseit ennek ellenére nem módosítja, az idei évre továbbra is 14,4 millió euró bérleti díjbevétel mellett 4,2 millió euró pro forma eredményt, 2021-re pedig 14,5 millió euró bérleti díjbevételt és 4,3 millió euró pro forma eredményt várnak.

A jelentésben úgy fogalmaznak, hogy bérlőik többsége nagy presztízsű és pénzügyileg stabil informatikai és biotechnológiai vállalat, ennek köszönhetően az irodapiac egészére vonatkozó általános előrejelzések a Graphisoft Parkot kevésbé érintik.

Az irodapark kihasználtsága az első félév végéig tartósan 97 százalék volt, a harmadik negyedévben ugyan csökkent 2 százalékkal, de a budapesti átlagos irodapiaci üresedés mértékénél kedvezőbb maradt - közölték.

A kihasználtság tartós visszaesésével jelenleg nem számolnak, bérlői visszajelzések alapján úgy vélik: hosszabb távon is szükség lesz a személyes jelenlétre, különösen a szociális távolságtartás követelményének megfelelő nagyméretű, zöldterülettel körülvett irodákra.

A jelentésben emlékeztetnek arra, hogy október közepén a cég független értékbecslője indokoltnak tartotta az ingatlanállomány valós piaci értékét mintegy 6,5 százalékkal csökkenteni, így a június 30-ra becsült 263 millió euró piaci ingatlanérték szeptember 30-ra 246 millió euróra csökkent.

A jelenlegi piaci bizonytalanság hatására egyes jövőbeli fejlesztések megvalósítása halasztódik - vetítették előre a negyedéves jelentésben.
A Graphisoft Park SE részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik, a részvénnyel kedden zárás előtt 3 280 forinton kereskedtek, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 5 400 forint a legalacsonyabb 3 050 forint volt.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)