Jump to content

Mérsékelten nőtt a munkanélküliség Csehországban szeptemberben

2022. 10. 10. 13:32

Csehországban  3,5 százalékra nőtt az éves szintű munkanélküliség szeptemberben az augusztusi 3,4 százalékról - közölte a cseh munkaügyi hivatal hétfőn Prágában.

A munkaügyi hivatalok szeptember végén 356 380 álláskeresőt tartottak nyilván, 6200-zal kevesebbet, mint augusztusban. Tavaly szeptemberben a munkanélküliségi ráta szintén 3,5 százalékos volt.

A csehországi munkanélküliség a következő hónapokban nagy mértékben az ukrajnai háború és a koronavírus-járvány alakulásának, illetve az energiaválság következményeinek függvénye lesz - mondta Viktor Najmon, a munkaügyi hivatal vezérigazgatója sajtótájékoztatón.

Közölte, hogy február vége, az ukrajnai háború kitörése óta szeptember végéig 132 ezer ukrán menekült kapott munkát Csehországban. Közülük azonban sokan visszatértek Ukrajnába, vagy Nyugat-Európába távoztak. Szeptember végén a cégek jelentései alapján 89 ezer ukrán menekült dolgozott ténylegesen Csehországban.

Az ukrán menekültek a cseh hatóságoktól egyéves speciális vízumot kapnak, amely a tartózkodási engedély mellett egyebek között munkavállalásra is feljogosít. Csehországba az elmúlt hónapokban több mint 430 ezer ukrán menekült érkezett, közülük mintegy 300 ezer továbbra is ott tartózkodik. Több mint 50 ezer ukrán gyermek szeptembertől cseh iskolákba jár.

Regionális szinten a legmagasabb munkanélküliséget (5,3 százalék) az Ústí régióban mutatták ki, míg a legalacsonyabbat (1,5 százalék) Prágában.

A munkát keresők 56 százaléka nő.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)