Jump to content

Lassul Kína növekedése

2011. 10. 10. 00:00

Árnyalatnyit mérséklődik a gazdasági növekedés jövőre Kínában az ideihez képest - véli a kormányhoz közel álló gazdaságkutató intézet.

A Kínai Társadalomtudomány Akadémia szerint jövőre 9,2 százalékra mérséklődik a távol-keleti ország GDP-növekedési üteme. Kína 2011-ben 9,4 százalékos bővülést vár. A kormányhoz közel álló intézet korábban 9,6 szézalékos növekedést látott reálisnak.

A tavalyi bővülés meghaladta a 10 százalékot is, míg az idei év első félévében 9,6 százalékos GDP-emelkedés volt tapasztalható. A gazdaságkutató akadémia idén 5,5 százalékos inflációval számol, amely jócskán túllépi a kínai kormány 4 százalékos irányszámát. Az augusztusi éves infláció 6,2 százalék volt, ami a júliusi 6,5 százalékos szinthez mérséklődést jelent – ez hároméves csúcsnak számít.

A Kínai Társadalomtudomány Akadémia csökkenést vár 2011-re a külkereskedelmi többlet tekintetében is: az import 26,2 százalékkal nő, az export 21,8 százalékkal bővül. A Reuters által megkérdezett gazdaságelemzők szerint Kína egy hónap alatt másfél milliárd dolláros csökkenést szenvedett el a külkereskedelmi többlet tekintetében. A kínai statisztikai hivatal a szeptemberi inflációra vonatkozó számot csütörtökön, míg a harmadik negyedévi GDP adatot október 18-án közli.