Jump to content

Mit tanuljanak a fiatalok, hogy jólfizető állásuk legyen?

2016. 04. 04. 09:15

A technológia gyors fejlődése miatt nemcsak sok munkahely jövője vált kérdésessé, hanem az is, hogy mennyire alkalmazkodik ehhez a mai oktatás? Mit kell tanulni ma ahhoz, hogy a jövőben esélyünk legyen a munkaerőpiacon?

Napjainkban a technológia gyors fejlődése, a robotizáció miatt munkahelyek szűnnek meg és a munkakörök is jelentősen átalakulnak. Várhatóan egyre kevésbé lesz szükség adminisztratív vagy összeszerelő munkát végző alkalmazottakra és növekedésre lehet számítani az informatika és a tervező területen dolgozók körében.

A mai kisiskolásoknak a kétharmada olyan területen fog dolgozni, ami ma még nem is létezik – állítja egy frissen készült kutatásában az Engame Akadémia, a Világgazdasági Fórum adataira hivatkozva.

Fel lehet erre készülni?

Mivel a tudás egyre gyorsulóbb ütemben avul el, ezért nagyon fontossá válik a rugalmasság, a fejleszthetőség és a tudás más kontextusban való alkalmazásának képessége.

Míg az itthoni egyetemeken szinte ugyanazokra a szakokra lehet jelentkezni, mint 10-20 évvel ezelőtt, addig a nyugat-európai egyetemek már olyan szakokat is kínálnak, mint a kreatív digitális technológia vagy az App- fejlesztés.

A világ legnagyobb üzleti közösségi hálózata (LinkedIn) 2014-ben vizsgálta meg, hogy mi az a 10 legnépszerűbb pozíció, ami 5 évvel korábban még nem is létezett. A lista élén az olyan pozíciók végeztek, mint:

  • IOS fejlesztő
  • Android fejlesztő
  • Zumba oktaó
  • Social media gyakornok

Mi a helyzet a hazai oktatással?

Az Engame Akadémia által megkérdezett diákok, szülők és pedagógusok szerint sok a tananyag, amely lexikális tudást ugyan ad, de nem az életre nevel. A felmérésben részt vevők hiányolták a pénzügyi ismeretek oktatását, a pénzügyi tudatosságra nevelést. Ide sorolhatóak az adózással, adóbevallással kapcsolatos információk, a számlavezetés és a számlanyitás, de hasznos lenne, ha a diákok az iskolában megtanulhatnák, hogy mire kell figyelni a hitelfelvételkor, vagy a csekkek befizetésekor.

A külföldi továbbtanulás a megoldás?

A magyar középiskolások negyede tervezi komolyan, hogy külföldre megy tanulni. A diákok leginkább a magasabb fizetés és a karrierlehetőségek miatt szeretnének külföldön tanulni, míg a szülők az oktatás magas színvonala miatt tartják vonzónak a külföldi egyetemeket.

A válaszadó diákok között, akik külföldön tervezik a továbbtanulást a legnépszerűbb célország az Egyesült Királyság. A UNESCO adatai szerint mégis a legtöbb magyard diák Ausztriában tanul, ezt követi Németország és az Egyesült Királyság. Összességében 2015-ben közel 9 -10 ezer főre becsülhető a külföldön tanuló magyarok száma.

(Forrás: penzcentrum.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)