Jump to content

A tökéletes skandináv konyha titkai

2018. 09. 06. 15:49

A skandináv lakberendezés sokak szívét meghódította. De mitől olyan különleges egy ilyen konyha? Lakberendező szakértőnk mutat néhány alapelvet, amelyet Te is alkalmazhatsz. Ha pedig átalakítást tervezel, itt egy remek lehetőség!

1. Színvilág: fekete, fehér, és szürke minden árnyalatban!

Manapság nagyon kedvelt letisztult színeket választani, akár öltözködésről, akár lakberendezésről legyen szó. Gondolj csak bele: veszel egy nagyon egyedi színű, mondjuk, okkersárga étkezőasztalt, ami a vásárlás pillanatában nagyon jó döntésnek tűnt, ám megeshet, hogy néhány hónap, vagy év múlva már nem is tetszik annyira ez a szín. Esetleg kitalálod, hogy élénk zöldre fested a falat a konyhában, és később kiderül, hogy mégsem jön be annyira. Egy fekete, szürke vagy fehér bútordarabbal, falfelülettel viszont ez nem nagyon fordulhat elő, hiszen ezek annyira semleges, jól variálható árnyalatok, hogy szinte minden szobában jól mutatnak. Érdemes tehát ebben a „szent háromságban” gondolkodni, ha a berendezési tárgyaink vagy akár a fal színét választjuk ki. A semleges színek dominanciája azért is működik jól, mert mellettük nyugodtan alkalmazhatunk élénkebb kiegészítő színeket is!

2. A fával nem lehet baj!

Láttál már olyat, hogy egy házban vagy lakásban túl sok volt a fa felület? Hát mi sem! A fa olyan természetes eleganciát és otthonos légkört kölcsönöz egy enteriőrnek, amelyre semelyik másik anyag nem képes. Legyen akár konyhai szekrény, munkapult vagy parketta, fenyő, tölgy vagy épp kőris, a fa mindig időtálló, és biztosan nem fogod megbánni, ha mellette döntesz. Fontos, hogy jó minőségű bútort vagy padlólapot válassz, ebben nem érdemes spórolni, hiszen hosszú távú befektetésről van szó!

3. Ne vidd túlzásba – legyél minimalista!

A konyha berendezésének, amellett, hogy hangulatos és ízléses, funkcionálisnak is kell lennie. Jó, ha főzés közben semmi nem akadályoz, így az aktuális fogás elkészítésére tudsz koncentrálni. Így szinte magától értetődik, hogy a konyha esetében a minimalista stílus a legjobb, ami mellett leteheted a voksodat. Itt nincs szükség túláradó díszítésekre, vagy látványos, nagy tereket elfoglaló dekorációs elemekre. Az asztal fő ékessége úgyis az étel lesz, amit gondosan elkészítettél!

Szeretnéd már idén magadénak tudni álmaid konyháját? Itt egy nagyszerű lehetőség, amelynek segítségével a nagyobb átalakításokra már idén ősszel előteremtheted a pénzt: a Fundamenta Megvalósító Extra Lakáshitelének (THM: 5,79%)[1] része egy lakásszámla, így felhasználhatod a megtakarításra járó állami támogatást. Ezzel a konstrukcióval nem kell aggódnod az elszálló kamatok és törlesztőrészletek miatt, ráadásul most a hitelfolyósítási díjat is elengedik, így több tízezer forintot spórolhatsz!

 

[1] A THM meghatározása az aktuális feltételek és hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A lakás-takarékpénztár által nyújtott lakáskölcsön teljes hiteldíj mutató meghatározásáról, számításáról és közzétételéről szóló 83/2010. (III.25.) Korm. rendelet 9. § (1) és (3) bekezdés szerint számított referencia THM érték 5,79%, amely a C20 számú módozatra vonatkozik, ahol a hitel teljes összege 1 102 404 Ft, a hitelügy futamideje 113 hónap. A THM értéke nem tartalmazza jelzáloggal terhelendő ingatlan biztosításának díját. A hitel fedezete ingatlanra bejegyzett jelzálogjog, az ingatlanra vagyonbiztosítási szerződés megkötése szükséges.

(Forrás: szerkesztőség)