Jump to content

Egyre olcsóbb lesz a tea

2013. 09. 02. 00:00

Harmadával esett a tea világpiaci ára 2013-ban, az egyiptomi válság visszafogta a keresletet az országban, amely a világ ötödik legnagyobb teaimportőre, miközben más országokban az idén kiváló termést és nagy hozamokat várnak - írta hétfőn az angol Financial Times gazdasági napilap.

A teakereskedelem fontos szerepet játszik több kelet-afrikai ország gazdaságában, de Ázsia egyes országaiban is. A világ legnagyobb feketetea-eladója Kenya, ezt követi Srí Lanka és India. Most mindegyiküknek meg kell küzdenie azzal, hogy a tea világpiaci ára hároméves mélyponton van.

A közepes minőségű kenyai tea kilogrammonként 2,64 dollárba került a múlt héten. Ez 34 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A Financial Timesnek nyilatkozó kereskedők szerint az ár még lejjebb is eshet, ha Egyiptomban nem nő hamarosan a kereslet.

A közepes kategóriájú tea ára utoljára 2009-ben volt csúcson, amikor elérte a kilónkénti 4 dollárt. Abban az évben a szárazság miatt több országban is gyenge volt a termés. Idén azonban január és május között Kenyában a 2003 óta látott legnagyobb termést takarították be, 194,9 ezer tonnát, amely 52 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.

A kereskedőknek a magasabb kategóriájú, jó minőségű teák lehetnek a biztos pontok a piaci bizonytalanság idején. Ezt a termékkört nem érintette az egyiptomi válság, mert ezeket a teákat olyan országokba exportálják, mint Nagy-Britannia, így a kereslet is stabilabb. Bár ezen a piacon is csökkentek a teaárak, jóval kisebb mértékben, és még most is átlagosan a kilónkénti 4 dolláros szint körül mozognak.

Forrás: MTI Eco

Fotó: Free Digital Photos