Jump to content

Hogyan fogadták az országmentő tervet?

2011. 09. 13. 00:00

A nagy elemzőcégek szerint nem dönti be a magyar bankrendszert a kormány országmentő terve, mivel a végtörlesztéssel csak egy szűk kör tud majd élni. A Goldman Sachs szerint a koncepció hosszútávon sikeres lehet, rövidtávon viszont negatív hatásokra kell számítani. A Barcleys szerint aggályos, hogy a kormány magánjogi szerződésekbe avatkozik be.

A Goldman Sachs bankcsoport befektetési részlege szerint hosszú távon igen kedvező gazdasági hatást válthat ki a magyar kormány országmentő terve. Az elemzők leszögezik: ehhez az kell, hogy a devizahitelesek rögzített árfolyamú végtörlesztését a bankrendszer károsítása nélkül hajtsák végre. A terv segítségével az MNB úgy tudna enyhíteni monetáris politikáján, hogy a forint gyengülése ne veszélyeztesse a háztartások pénzügyi stabilitását – teszik hozzá.

A bankcsoport ugyanakkor rövidtávon negatív hatásra számít, hiszen a végtörlesztés miatt a bankoknak magukra kell vállalniuk a háztartások devizakitettségét. Ez növeli a devizakeresletet. A Goldman Sachs szerint a végtörlesztés lehetőségét a háztartások nem tudják majd tömegesen igénybe venni, hiszen erre csak keveseknek van pénze.

A Barcleys Capital hasonló okok miatt vár mérsékelt hatást az intézkedésektől. A program elméleti maximális hatása ugyanakkor a bankok mérleghelyzetére nézve igen nagy lehet – teszik hozzá. Az elemzőcég kifejezetten aggályosnak tartja az is, hogy a kormány a végtörlesztés kötelezővé tételével tulajdonképpen magánjogi szerződésekbe avatkozik be. Ebben „nehéz bármiféle pozitívumot látni” –állítják.

Az RBC Capital Markets bankcsoport londoni részlegének felzárkózó piacokat vizsgáló elemzői is úgy látják: a háztartásoknak csak egy szűk köre tudja majd igénybe venni a végtörlesztés eszközeit. Egyes elemzőcégek szerint nem lehet kizárni, hogy egyes bankok forintalapú refinanszírozást fognak nyújtani a devizaalapú hitelek egyösszegű törlesztésére.

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20110913_orszagvedelmi_terv_londoni_elemzok