Jump to content

Stabil megtakarítás változások idején?

2011. 04. 25. 00:00

Az éppen körvonalazódó adóváltozások új adók bevezetését vetítik előre, adóforintok terhelik majd a telefonálást, az sms küldést és a biztosításokra is új teher rakódik. Egyedüli kivételként az életbiztosítások ússzák meg újabb adóterhelés nélkül, miközben 2013-tól 10 százalékos adó terheli a vagyon- és balesetbiztosításokat, 15 százalék a casco-t, és a jelenlegi baleseti adóval azonos mértékű, 30 százalékos adó rakódik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokra.

Jövőre ugyancsak új teherként jelenik meg a pénzügyi tranzakciós adó, amely minden pénzmozgásra érvényes lesz. A készpénzzel vagy átutalással megfizetett díjakra, a sárga csekkes befizetésekre, illetve a készpénzfelvételekre is adót fizetünk majd, az adott összeg egy ezrelékét.

Az, hogy az életbiztosítás adómentes marad, a saját és családi tartalékok képzését, a hosszú távú megtakarításokat ösztönzi, mivel ezek kellő anyagi hátteret biztosíthatnak az előre nem látható események átvészeléséhez. Fontos ugyanakkor a megtakarítási programokat is ’gondozni’, alkalmazkodva a gazdasági körülményekhez. Ahogyan nem kérdés, hogy a gépkocsik gumiját téli, vagy nyári abroncsra cseréljük, vagy öltözködésünkkel alkalmazkodunk az időjárási körülményekhez, befektetéseinkben is akkor lehetünk eredményesek, ha gazdasági környezet változásait is nyomon követjük. Az előtakarékosság eredménye hosszabb időtávon mutatkozik meg, a felhalmozások kezelése és a befektetések időnkénti újraértékelése pedig meghaladhatja az átlagos pénzügyi ismeretekkel rendelkezők tudását.

Ha spórolt pénzünk van vagy most kezdünk megtakarítani, a körültekintő befektetési döntésben óriási segítséget jelenthet, ha előtte egy felkészült pénzügyi szakértővel konzultálunk.