Jump to content

Nagy Tímea mindent megtenne a gyerekei sportolásáért

2011. 09. 13. 00:00

A kétszeres vívó olimpiai bajnok Nagy Tímea, három gyermek édesanyja. Mint aktív sportolónak, nem is volt kérdéses számára, hogy gyermekei már óvodás korukban megismerkedjenek a sporttal.

„Mindhárman két és féléves koruktól úszóóvodába jártak. Úgy gondoltam az úszás egy alapvető sport, azt mindenkinek meg kell tanulnia. Emellett a leginkább fejleszti a vázizomzatot és erősíti a tüdőt” - mondta Sydney és Athén bajnoka.

Számukra adta magát az óvoda, de tisztában van vele, hogy nem mindenki engedheti meg magának a több ezer forintos havidíjat. Ő azonban úgy döntött, mivel sportolóként elért kimagasló eredményei miatt élete végéig kapja az életjáradékot, azt Csenge, Luca és Csanád „sportpályafutásába” fekteti.

A korábbi párbajtőröző ugyanakkor tisztában van vele, hogy szerencsés helyzetben van, hiszen manapság nem egyszerű egy gyerek sportolását a szülőnek finanszírozni. Előfordulhat, ha nincs jelentősebb megtakarítás, akkor a családi kassza egy másik részéből kell elvonni, vagy a gyereknek kell lemondania álmairól.

A korábbi klasszis nem erőlteti, hogy sportolók legyenek a gyermekei, de azt szeretné, hogy a későbbiekben is napi rendszerességgel sportoljanak. Úgy véli, a sport sok mindent elvesz, de annál többet ad. Éppen emiatt nagyon örülne, ha a gyerekei a későbbiekben megélnék azokat a személyiség építő dolgokat – sikereket, csalódásokat – amiket ős megélt a sport révén.

„Most megengedhetjük, hogy sportoljanak, de ha bármi gond lenne, inkább elmegyek takarítani, vagy az utolsó falatot vonom meg a számtól, de a gyerek sportolhasson. Azonban felelőtlenül most se költekezünk, ha épp a nyolcadik fürdőruhát akarja, azt nem kapja meg, de ha medicinlabdát szeretne, hogy erősebb legyen, azt biztos megveszem neki”.