Jump to content

Egyéves mélypontján a forint

2011. 09. 13. 00:00

Egy éve nem volt ilyen gyenge a forint az euróhoz viszonyítva: a közös valutát kedd délután 285 forint körüli áron jegyezték. A forint gyengélkedésében az elemzők szerint egyrészt Orbán Viktor hétfői bejelentése, másrészt a kedvezőtlen nemzetközi hangulat játszik közre.

Az euró árfolyama kedden elérte a 285 forintos árfolyamot – hasonló árfolyamra egy éve nem volt példa. A forint gyengülése az Mfor szerint a svájci frankkal és az amerikai dollárral szemben is tapasztalható: a frank árfolyama kedden elérte a 237 forintot is, a dollárral pedig 208 forintnál is drágábban kereskedtek.

Az Mfor elemzése rámutat: a frankkal szembeni gyengülésben szerepet játszhat az is, hogy a piac elkezdte tesztelni a svájci jegybank árfolyamcsökkentő intézkedéseit. A portál szerint további probléma, hogy az egész európai piacon rossz hangulat tapasztalható. Ennek egyik oka az, hogy a piacok tulajdonképpen csődbe ment gazdaságként könyvelik el Görögországot: a görög CDS-felár a keddi nap első felében 7300 pont fölött is járt.

A görög kitettség kihat a francia bankok helyzetére is: a Wall Street Journal keddi cikke alapján a túlzott kockázat miatt a BNP Paribas már nem tud piaci hitelezőt találni. A francia bankrendszer különösen veszélyeztetett, hiszen az ország három legnagyobb bankja összesen 57 milliárd dollárnyi görög kötvénnyel rendelkezik – emlékeztet az Mfor.

Az Mfor cikke alapján nem segíti a forint helyzetét Orbán Viktor hétfői megnyilvánulása sem:  a piac érzékenyen reagált a devizahitelesek kötött árfolyamú végtörlesztése mellett kiálló beszédre.  A magyar koncepció elsősorban Ausztriában kavart port: az osztrák pénzügyminiszter már kedden hivatalosan tiltakozott a program ellen.

Forrás: http://www.mfor.hu/cikkek/A_tegnapi_nap_utozongei__egy_eve_nem_volt_ilyen_gyenge_a_forint.html