Jump to content

Erősebb eredetvédelem Tokajban

2013. 11. 08. 00:00

A tokaji borok eredetvédelmét a borvidéki rendtartási előírások módosításával kívánja megerősíteni a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa, új értékeket határoznak meg az aszúbor minimális összes alkohol és maradék cukortartalmára, emellett a Tokaji megnevezéssel forgalomba kerülő borokat jövő nyártól csak helyben lehet majd palackozni

A tokaji borvidék nyolc hegyközségét tömörítő testület rendelkezése a tokaji bortermelés megújítására, és a prémium minőség felé történő elmozdulásra fókuszál, ez alapot jelenthet egyebek mellett arra, hogy a szőlőtermesztés és bortermelés minél többek számára biztosítson biztos megélhetési forrást a térségben.

A tanács közleménye úgy fogalmaz: a 2013 elején hatályba lépett új hegyközségi törvény rendelkezéseinek megfelelően idén tavasszal újjáalakult testület szerint a lépésre elsősorban azért volt szükség, mert a Tokaji Aszú név alatt megjelenő termékek jelenleg "túl nagy szóródást" mutatnak mind a minőség, mind az ár tekintetében.

Mindez akadályozza, hogy a tokaji borok visszaszerezzék elismertségüket, s hogy "ki lehessen aknázni" a Tokaji Aszú megjelölésben rejlő potenciális piaci lehetőségeket a prémium borok körében. A kívánatosnál alacsonyabb termékárak negatív következményeként a térségben a szőlőfelvásárlási árak is alacsonyak.

A cél a minőségi termelést biztosító garanciák megerősítése, valamint az aszúborokra vonatkozó előírások egyszerűsítése, továbbá a félédes és édes borok kategóriájára vonatkozó rendelkezések egységesítése - mondta Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék nyolc hegyközségét tömörítő testület elnöke.

Ennek megfelelően a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa döntése értelmében az új rendtartás több ponton egyértelműsíti az aszúkészítési eljárás kereteit. Az új szabályozás megerősíti, hogy az aszúbor készítéséhez az aszúszemeket kézzel, szemenként kell szedni. Emellett az eddiginél jóval szigorúbb előírás, hogy az aszúbor minimális összes alkoholtartalma 19 százalék kell, hogy legyen az aszúkészítés időpontjában, a korábbi 12,54 százalék helyett. Ezen felül az aszúbor minimális maradék cukortartalmát 120 grammban határozták meg a korábbi 60 gramm/liter helyett, minimális 9 százalékos tényleges alkoholtartalom mellett. Szintén lényeges változtatás, hogy 2014. július 31-től az oltalom alatt álló tokaji borok palackozása kizárólag a Tokaji Borvidékhez tartozó településeken engedélyezett.

Forrás: MTI Eco

Fotó: Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa