Jump to content

Kevesebb életbiztosítást kötünk

2011. 09. 13. 00:00

Az első félévben csökkent az életbiztosítások állománya, a gépjárművek kötelező biztosítására és casco-jára is egyre kevesebbet költünk. A vagyonbiztosítások állománya növekszik ugyan, de az infláció alatti mértékben.

Az idei első félévben 1,6 százalékkal, 26,6 milliárd forinttal csökkent az életbiztosítók által kezelt, mintegy 1.600 milliárd forintos vagyon – mondta Kuruc Péter, a K&H Biztosító élet- és bankbiztosítási üzletágának vezetője kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Nem zárható ki, hogy többen az életbiztosításuk felmondásával juthatnak majd a kormány által javasolt végtörlesztéshez szükséges tőkéhez – válaszolta az üzletágvezető arra a kérdésre, hogy a jelzáloghiteleknél a fix deviza árfolyamon, egyösszegű törlesztést lehetővé tevő kormányjavaslat milyen hatással lehet a biztosítók által kezelt vagyonra. A tartozástól megszabadulva viszont megtakarítanak, így életbiztosításokat is kötnek – tette hozzá. Mint elmondta, az életbiztosítások törvényszerűsége, hogy válság idején ebbe a megtakarításba is többen teszik a pénzüket, mint előtte, de Magyarországra ez a mostani válságban nem volt igaz.

A nem életbiztosításoknál 2008-tól ez év első felének végéig a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) éves állománydíja (az összes szerződésben szereplő díj) 138 milliárdról 97 milliárd forintra esett. Ugyanezen időpontok között a casco állománydíj 101 milliárdról 76 milliárdra csökkent, viszont a vagyonbiztosításoké 162 milliárdról 183 milliárd forintra növekedett. Ez utóbbi növekedése sem éri el azonban az inflációval korrigált díjbevételt – mondta a tájékoztatón Kaszab Attila vezérigazgató-helyettes, aki a biztosító nem életbiztosítási üzletágát vezeti. A vezérigazgató-helyettes szerint a kgfb kampány jelentősége egyre csökken, amíg 2009-ben 1,6 millió, 2010-ben 1,2 millió váltás történt, idén pedig várhatóan 1 millió körüli ügyfél fog átszerződni.

Forrás: MTI