Jump to content

Edzőtermi illemtan a télre

2013. 11. 17. 00:00

A tél közeledtével egyre több sportolni vágyó megy be a szabadból az edzőtermekbe. Fontos tudni azonban, hogy az edzőtermeknek is van illemtana. Összeszedtük mi az, amire érdemes odafigyelni akkor, ha az edzőteremben edzünk.

Sokan otthonosan mozognak a konditermekben, azonban vannak, akik csak a tél közeledtével szorulnak be a termekbe. Nem szabad azonban arról sem elfeledkezni, hogy az edzőtermeknek is megvannak a maga illemszabályai. Ezekre érdemes odafigyelni akkor, ha teremben edzünk.

Túlzott otthonosság

Legyünk akár naponta órákat is a helyiségben, az edzőterem nem az otthona senkinek. Sokan ezt mégse veszik figyelembe, és úgy viselkednek, mintha senki sem látná vagy hallaná őket. A szemetünket, a ruháinkat sose hagyjuk a gép mellett, és az izzadságunkat is töröljük le a gépről. Ha ezt nem tesszük, meg az sokak szemében visszatetszést kelthet. Ha végeztél egy gépnél, pakold vissza a súlyzókat az eredeti helyükre, tegyél rendet magad után. Érdemes a telefonálást is kerülni, főleg ha másokra nem tartozó, belső ügyekről van szó. Ezek hangos kitárgyalása nemcsak zavarba ejtő, de kifejezetten illetlen is.

Meztelenkedés

Otthon mindenki úgy öltözködik, ahogy jól esik, de az edzőteremben mások is vannak, és gondolni kell a szégyenlősebb emberekre is. Bár a nők és férfiak között is vannak olyanok, akik szívesen mutogatják kidolgozott testüket és izmaikat, de nem ez a viselkedés a követendő példa. Sokan nem szeretik vadidegenek testét nézegetni. Átöltözés közben kevés ruhában sem mindig illendő beszélgetést kezdeményezni másokkal, érdemes megvárni, amíg mindenki felöltözik. De ha szégyenlősek vagyunk, akkor se zárkózzunk be valahova az öltözködés idejére. Az is visszatetszést kelt

Területfoglalás

A csúcsforgalom az edzőtermekben előfordul, hogy várni kell a különböző gépekre. Egy géphez előre odarohanni és törölközővel lefoglalni nem illik. De hosszú félórákra se használj semmit, ha várnak rá. Ha te várakozol, akkor az épp edző embert ne nézd szúrós szemmel, várd ki szépen csendben a sorod, vagy eddz addig egy másik géppel. Bár a csúcsidő tumultusában sokan tülekednek a jó helyekért, szekrényekért, eszközökért, idővel jut mindenkinek. Ha szeretnéd ezt elkerülni, próbálj csúcsidőn kívül edzeni.

Feltűnési viszketegség

Főleg férfiak esnek abba a hibába, hogy elkapja őket a versenyszellem. A hangos fújtatás, a magabiztosság, és a lihegés, nem szexi, sőt az illető csak magáról állít ki bizonyítványt. Az önimádó nők sem jobbak, akik a tükör előtt több időt töltenek, mint a gépeken. Nem kell tökéletes smink, és kinézet az edzőterem. Az ismerkedésnek máshol van a hely.

Tisztelet és időzítés

Az edzőtermi illemtan azokra is vonatkozik, akik nem a gépeket használják, hanem valamilyen órára járnak. A kezdésre igyekezzünk időben odaérni,ha késünk feltűnés nélkül csatlakozzunk úgy, hogy senkit nem zavarunk meg. Ugyanez igaz akkor is, ha idő előtt kell hazaindulnunk, ezt érdemes az edzővel is egyeztetni, és az ajtóhoz közel lenni. Az órák közben beszélgetni sem nagyon illik, ilyenkor inkább koncentrálj az adott mozgásra, és másokat se zavarj meg ebben.

Forrás: life.hu

Kép: freedigitalphotos.net