Jump to content

Milyen tábor lesz idén a legnagyobb sláger és mennyiért?

2016. 06. 02. 19:39

Hamarosan véget ér az idei tanév. Ennek persze a legtöbb gyerek nagyon örül, a szülőket azonban nagy feladat elé állítja a gyerekek nyári felügyeletének megoldása. Körbenéztünk, milyen lehetőségek közül választhatnak idén a szülők, és persze azt is megnéztük, hogy mi, mennyibe kerül.

Június 15-én véget ér a 2015/2016 tanév, csaknem 1,2 millió iskolás számára elkezdődik a 10 hétig tartó nyári szünet. Sok szülőnek okoz ilyenkor nagy fejfájást a gyerekek nyári felügyeletének megoldása. A szerencsésebbeknek tudnak segíteni a nagyszülők vagy más családtagok, de ők sem vigyázhatnak egész nyáron a gyermekekre.

\"\\"\\"\"

Érdemes tudnunk, hogy a gyermekvédelmi törvény kimondja, hogy:
A települési önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó alapellátások keretében biztosítja a gyermekek napközbeni ellátását - olvasható a Magyar Szülők Országos Egyesületének honlapján.

A napközbeni ellátásra a szülőknek önkéntesen, az illetékes önkormányzatnál kell jelentkezniük. A jelentkezési határidő a tanév utolsó napja, tehát a 2015/16-os tanévben június 15.

Természetesen a napközbeni ellátás sem ingyenes szolgáltatás, a felügyeletért 2013 óta térítési díjat kell fizetni. Bár ennek összege önkormányzatonként változik, de napi 500-1500 forintnál többnyire sehol sem kerül többe. Ehhez jön hozzá az étkezés költsége, ami naponta plusz 500-800 forintos tételt jelent a szülőknek. Fontos azonban kiemelni, hogy rászorultsági alapon akár 50 százalékos kedvezményt is igénybe lehet venni, sőt sokaknak teljesen elengedik a felügyelet és ellátás teljes díját.

Bár az ellátás kötelező lenne, de a szülők tapasztalatai szerint nem mindenhol nyújtanak a gyermekek számára felügyeletet.

Mi a helyzet a táborokkal?

Kevés család engedheti meg magának, hogy a gyerekek elmehessenek táborozni. Nem hivatalos felmérések szerint a diákok mindössze 10-15 százaléka jut el ifjúsági táborokba. Azok a szülők, akik mégis ezt a megoldást választják, azok között a sporttáborok és a készségfejlesztő táborok a népszerűek. A nyelvi táborok pedig a 14 év feletti gyerekek között divatosak, közülük minden ötödik diák tölti a nyár egy részét nyelvtanulással - világít rá a Profession.hu 2015-ben készített felmérése.

A szülők fele az alapján választ, hogy hol tud tanulni, hasznos élményeket szerezni gyermeke, de ugyanennyien vannak, akiknél anyagi megfontolások fontosabbak, különösen a 14 év feletti gyermekek esetében.

Mennyi az annyi?

A táborok árai olyan 25 ezer forinttól indulnak, de a határ szinte a csillagos ég, az extrém- és luxustáborok akár 100 ezer forintnál is többe kerülhetnek. A táborhelyek gyorsan betelnek, ezért érdemes sietni annak, aki még nem jelentkezett. Mutatunk néhány színes példát az idei kínálatból.

Informatika tábor

Az angol vagy épp a szörftáborok is nagyon népszerűek, de idén az informatikai tábor lehet a legnagyobb sláger - tudta meg a pénzcentrum.hu a gyerekek szórakoztatásával, animálásával foglalkozó Funside Egyesülettől.

Ma már többféle informatikai tábor közül is választhatunk a gyerekeknek. Ezekben a táborokban a gyerekek beleshetnek a programozás rejtelmeibe vagy épp saját applikációt készíthetnek. Egy a Balatonnál tartott tábor ára például 73 ezer forint.

Lovastábor

A lovastáborok kínálata igen széles, rengeteg helyszín közül válogathatunk. Találtunk bentlakásos tábor, ahol 6 napért 55 ezer forintot kell fizetnünk, de akad 5 napos tábor 34 900 forintért is.

További ötleteket ITT olvahat.

(Forrás: penzcentrum.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)