Jump to content

Ha előre tervez, rengeteget spórolhat nyaralás közben

2016. 06. 09. 09:52

Szűk keretből kell gazdálkodnia idén, de ettől még nem mondana le a külföldi nyaralásról? Segítünk! Bár biztosan lehet spontán módon is keveset költeni, nekünk eddig mindig akkor sikerült, amikor kész tervvel indultunk útnak. Ezért ennek szellemében adunk pár tanácsot.

Inkább otthon, mint az úton stresszeljünk

Az első és legfontosabb: ha nem vagyunk eleresztve anyagilag, mégis nyaralni akarunk, érdemes erőt venni magunkon, és előre, lépésről-lépésre megtervezni az utunkat. Főleg, ha olyan típusok vagyunk, akik képesek spontán módon egy halom pénzt elszórni. Találjuk ki nagy vonalakban a programot, és számoljuk ki, mire, mennyi pénzt tudunk költeni.

Inkább otthon idegeskedjünk, és ne helyben kezdjünk veszekedni a másikkal, hogy miért pont erre a drága helyre jöttünk, vagy, hogy már megint itt egy program, amire nem tudjuk magunkat befizetni. Nullára redukálni ugyan nem lehet, de tervezéssel kisebb az esélye egy váratlan kiadásnak. Tény, hogy így megöljük a spontaneitást, cserébe viszont nyugodtan élvezhetjük a nyaralást. És mindezt ahelyett, hogy azon rettegnénk, mikor fogy el a költőpénzünk.

Pakoljunk okosan!

Ha fapados repülővel megyünk, pakoljunk úgy, hogy minden cuccunk beférjen az ingyenesen felvihető kézipoggyászba. Mivel társaságonként eltérő, jól nézzünk utána mekkora lehet, mert az bizony drága lesz, ha helyben derül ki, hogy két centivel túllóg a motyó a mérethatáron, és fel kell adnunk.

Az sem mindegy, mibe pakolunk. A Ryanairnél például csak az első kilencven poggyász tulajdonosa viheti fel táskáját az utastérbe, utána ingyenesen feladatják azt. Ha velük utazunk, ennek fényében pakoljunk értéket a poggyászunkba, és így válasszunk táskát is. Bár eddig ahányszor velük utaztunk, mindig úgy tűnt, a puha táskákat és hátizsákokat békén hagyják, és inkább a gurulós bőröndöket adatják fel, azért ne erre alapozzanak, ha valami sérülékenyebbet vinnének.

Ne mindig csak a fapadosok árait nézzük!

Ha képtelenek vagyunk kézipoggyászba pakolni, és mindenképp vinni akarunk magunkkal egy nagy bőröndöt, érdemes nem csak a fapadosokban gondolkodni. Lehet, hogy olcsóbban jövünk ki, ha hagyományos légitársaságnál veszünk olyan jegyet, ami alapból tartalmazza a feladott bőröndöt.

Fontos, hogy mindig nézzük át, pontosan mit tartalmaz a jegy, amit meg akarunk venni – sajnos már egyre több hagyományos légitársaság fapadosodik a feladott poggyász szempontjából.

Spóroljunk a szálláson

Mielőtt döntünk a szállásról, ne csapjunk le az első egészen elfogadhatónak tűnő ajánlatra, hanem nézzünk utána a lehetőségeinknek több lakáskiadó oldalon (pl. Airbnb, HomeAway) és szállásár-összehasonlító oldalon. Ha tehetjük, úgy foglaljunk, hogy az utazásig szabadon lemondható legyen a szoba, így ha egy még olcsóbb ajánlatot találunk, ráfizetés nélkül átfoglalhatunk.

Fontos tudatosítani magunkban, hogy nem mindig a legolcsóbb szállás a legjobb. Hiába olcsó az a hotel, ha mindentől messze, egy autópálya mellett van, és egy vagyont költünk közlekedésre. Nézzük át tüzetesen az adott település térképét, és keressünk azon a helyen szállást, ami a programunknak leginkább megfelelő. Ha például sokszor akarjuk elhagyni a várost, hogy a környéket is felfedezzük, érdemes mérlegelni, hogy a pályaudvar közelében lakjunk, így nem kell pluszban tömegközlekedésre költeni.

Főleg nyár közepén, és főleg a legfelkapottabb helyeken érdemes mérlegelni azt is, mennyire szeretnénk a turistaközpontban lakni, és mennyire vágyunk nyugalomra. Lehet, hogy egy olcsóbb, központtól távolabb eső, nyugalmas helyen jobban fogjuk magunkat érezni, mint a szuvenírárusok és fényképes étlapok poklában. És még talán a helyiek életét is jobban megismerhetjük.

Aki pedig nyitott ilyesmire, Couchsurfinggel is próbálkozhat, így teljesen ingyenes is lehet a szállás. De jó tudni, hogy a többség csak akkor fogad, ha már van pár pozitív értékelésünk. Szóval, ha most vágnánk bele az egészbe, azért ne erre a megoldásra alapozzuk a nyaralást, mert lehet, hogy szállás nélkül maradunk.

További hasznos tippeket ITT olvashat.

(Forrás: travelo.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)