Jump to content

Ilyen trükkökkel verik át a turistákat világszerte

2016. 07. 28. 08:35

Július-augusztus az a két hónapja az évnek, amikor a leggyakrabban kelnek útra a kikapcsolódni vágyók. Ahol turisták vannak, ott azonban hamar felbukkannak a trükközők is: az olyan „klasszikus” csalások mellett, mint a lopás, vagy az extra tarifák, számos más rafinált módszerek is vannak, amik megkurtítják a turisták pénztárcáját.

Az elesett nő

Főleg Londonban népszerű, de előfordul az egész világon: egy idősebb nő elesik a tömeg közepén, és többen segítik felemelni. Eközben az ügyes rablók a segítők zsebeiből emelik el az értéktárgyakat.

A flörtölő

Egy nagyon kedves és szimpatikus nő vagy férfi, esetleg egy pár meghív minket egy nagyon népszerű helyi bárba. Ám érdekes módon nem a meghívó, hanem mi fizetünk az italokért, amiket „természetesen” jelentősen felüláraznak. Kubában és Nairobiban gyakori átverés.

Kocsiprobléma

Gyakori átvágás a balti országokban, valamint Brazíliában, Szicíliában és Dél-Afrikában az autós-trükk. Kocsibérléskor vigyáznunk kell, ha vezetés közben egy másik autós próbál minket megállítani, mert úgy látja, baj van a járművel. Miközben készségesen segít megkeresni a hibát, párja (merthogy mindig többen vannak) megpróbálja kifosztani az autót. Ez a legveszélyesebb csalás, mert durva fegyveres rabláshoz is vezethet.

Kísérő a taxiban

Indiában ezek a furcsa „kísérők” a bizonytalan turistákra specializálják magukat. Amikor látják, hogy nem tudjuk, hogyan kell taxit hívni, akkor egy helyi lakos készségesen felajánlja segítségét. Beszáll velünk a taxiba, és megérkezéskor elkéri a pénzt, hogy a sofőrnek ki tudja fizetni. Ám ahelyett, hogy a sofőrnek odaadná, kipattan a kocsiból, és eltűnik a pénzzel együtt. Fizethetünk hát újra.

Elromlott taxaméter

Főleg a repülőterek előtt jellemző, – például Kínában, Lengyelországban, Spanyolországban, Thaiföldön és Vietnámban – hogy a taxis azt állítja, elromlott a taxióra. Ha nem akarunk extraszámlát, ilyenkor mindig szálljunk át egy másik taxiba, és győződjünk meg arról, hogy abban a kocsiban működik-e a taxióra.

Zárva a műemlék

Főleg Thaiföldön divatos megkérdezni a turistát, hogy milyen látványosságot szeretne megnézni. Természetesen az, ami minket érdekel, épp zárva van, de tudnak helyette sokkal jobbat. Ne tartsunk a rögtönzött vezetővel, mert sokszor az derül ki, hogy nem látványosságról van szó, hanem ruhaboltba vagy szabóhoz visznek és erőltetik a vásárlást.

Méregdrága kiállítás

Ez a trükk gyakori Shanghai-ban és Pekingben. Odajön hozzánk egy fiatal kínai, aki azt állítja, hogy művészettörténetet hallgat, és meginvitál egy kiállításra. Viszont számolnunk kell azzal, hogy nagyon magas belépőjegyet kell fizetnünk, valamint igyekszik majd rábeszélni minket drága italokra és műtárgyakra.

A kolbásztrükk

Egy „ügyetlen” utazó „véletlenül” lecsepegtet minket mustárral vagy ketchuppal kolbászevés közben. Bűnbánóan azonnal segít letörölni a foltot a ruhánkról, miközben a zsebünkből kiszedi a mobilt és a pénztárcát. Ez a trükk elég gyakori a repülőtereken, ahol nagy a tömeg, és mindenki arra koncentrál, hogy elérje a gépét.

(Forrás: profit7.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)