Jump to content

Fizet a cég, ha a dolgozó hajlandó szabadságra menni

2016. 10. 03. 09:21

Mark Douglas, a SteelHouse nevű kaliforniai vállalat vezetőjének feltűnt, hogy alkalmazottai nem veszik ki a szabadságukat. Pedig szerinte erre szükség lenne, a munkaerő akkor marad igazán kreatív, ha időnként kikapcsolódik. Ezért aztán Douglas közölte: 2000 dollár prémiumot kap az a dolgozó, aki igénybe veszi teljes évi szabadságát.

A SteelHouse nem az egyetlen vállalat, aki a szabadság mellé plusz pénzt is fizet. A The Motley Fool nevű cég 2007 óta minden évben sorsolást tart. Az összes alkalmazott nevét beteszik az urnába. A szerencsés nyertes 1500 dollárt kap, viszont kötelező kivennie két hét szabadságot.

Az Egyesült Államokban már több vizsgálat is készült arról, hogy az emberek egyszerűen félnek szabadságra menni. Attól tartanak, hogy veszélybe kerül karrierjük, netán a főnökük lustának tartja őket. 10-ből 4 amerikai munkavállaló ezért szabadságának csak egy részét meri kivenni, ha egyáltalán.

A szabadság kitévelének hiánya nem csak a munkavállalóra és a munkáltatóra nézve negatív jelenség, de a turizmusra is hatással van. Az amerikaiak túlzott szorgalma 50 milliárd dollár körüli bevételtől fosztja a meg a hazai idegenforgalmat.

(Forrás: penzugyguru.hu; hvg.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)