Jump to content

A GDP egyharmadát teszi ki, mégis láthatatlan

2017. 04. 04. 12:35


Április első keddje a láthatatlan munka napja. De mi is ez? Minden olyan feladatot ide sorolhatunk, amelyet nem fizetség ellenében – a családért vagy egy közösségért – végeznek az emberek, akik gyakran társadalmi elismertséget sem kapnak érte. Ilyen például, ha a nagymama vigyáz az unokákra, az idős, beteg rokon vagy szomszéd néni gondozása, de ide tartozik a házimunka vagy a civilszervezeteknél végzett önkénteskedés is.

A láthatatlan munka napja Kanadából indult azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet azokra az emberekre, akik csendben végzik a dolgukat, és elismerje azt az értékes és pótolhatatlan munkát, amelyet végeznek.

A láthatatlan munkások többsge nő, ez a hagyományos nemi szerepek miatt alakult így, és a nők tömeges munkavállalása ellenére sem sokat változott.

A Láthatatlan Munka Világnapja alkalmából a Fiatal Családosok Klubja különleges szépség, stílus és egészség-estekkel készül. Azoknak a nőknek kívánnak segíteni, akiknek az otthoni teendőik mellett a hétköznapokban már nemigen jut energiájuk önmagukra – mondta az M1 műsorában Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója volt.

Egy kimutatás szerint a láthatatlan munka a GDP egyharmadát teszi ki. Ha az említett főzést egy szakács, a takarítást pedig egy takarítónő bérével helyettesítjük, igen magas összeget kapunk – ráadásul az esetek többségében ezen tevékenységeket mindenki a szabadidejében végzi.

Az FICSAK szeretné emlékezetessé tenni a világnapot, hiszen fel akarják hívni a figyelmet arra, hogy minden nőnek szükséges lenne időt szakítania magára, éppen ezért a szervezők ma, illetve holnap este két helyszínen várják a kikapcsolódni vágyó hölgyeket, és adott esetben urakat is.

(Forrás: penzugyguru.hu; mti.hu; M1; kép: pixabay.com)