Jump to content

Megvan a megoldás a túl sok műanyag ellen

2017. 04. 26. 21:29

Csak a véletlennek köszönhető, hogy kiderült, egyes hernyófajok előszeretettel eszik a műanyagot. Egy spanyol kutató és hobbiméhész, Federica Bertocchini épp kitakarította a kaptárakban gyakran megtelepedő viaszmoly lárvákat, ám azok másnapra kirágták magukat a kukazsákból, és megszöktek.

Ezen felbuzdulva a tudós elkezdte vizsgálni a lárvák étkezési szokásait, és megállapította, hogy a lárvák a műanyagot meg is emésztik, nem csak kirágják.

A lárvák egy óra alatt képesek lukat rágni bármilyen műanyagba. A kutató arra a megállapításra jutott, hogy a lárvák azért fogyasztják előszeretettel a műanyagot, mert a zsákok és a méhkaptárakban található viasz nagyon hasonló összetételű, így a lárvák szervezete ezt képes lebontani. A Cambridge-i Egyetem egy csoportjával most azt vizsgálják, hogy hogyan lehetne őket a szemétteleken gyűlő műanyag hulladék lebontására használni.

A mérgező anyagok bekerülhetnek a táplálékláncba

Aggodalomra ad okot az a tény, hogy a lebontott szemétből a lárvák mérgező anyagokat vehetnek át, ami utána a táplálékláncon keresztül végül visszajut az emberbe. Ezért a tudósok szeretnék megtalálni azt a konkrét enzimet a lárvák emésztőrendszerében, ami a lebontásért felelős, ennek laboratóriumi előállításával egyfajta spréként használhatnák a felgyűlő szeméthalmok eltüntetésére.

(Forrás: theverge.com; penzugyguru.hu; kép: pixabay.com)