Jump to content

Hogyan éljük túl a nyaralás utáni "depressziót"?

2017. 06. 24. 14:19

Egész évben a nyári szabadságunkra készülünk, amikor egyben ki tudunk venni két-három hét szabadságot és ennyi idő elég is ahhoz, hogy megfeledkezzünk a munkahelyi gondokról, átadjuk magunkat a pihenésnek, kikapcsolódásnak. Ám ez a három hét olyan gyorsan eltelik, mintha csak pár napra szabadultunk volna ki a hétköznapokból és azon kapjuk magunkat, hogy holnap ismét kezdődik a mókuskerék és megint egy évet kell várnunk a nyári szabira. Hát csoda, ha az ember depressziós* lesz?

Létezik néhány trükk arra, hogy ne traumaként éljük meg a nyaralásból való visszatérést. A kulcsszó a fokozatosság.

Gondolkodjunk!

Ha visszatérve kényelmetlenül érezzük magunkat a jól ismert életünkben, akkor lehet, hogy tényleg változtatnunk kéne néhány dolgon testi-lelki egészségünk érdekében. A nyaralás jó apropó arra, hogy átgondoljuk az életünket, a karrierünket, a céljainkat, és ha szeretnénk, keressünk új irányokat. Használjunk frissen visszaszerzett kreativitásunkat! Ugyanakkor azt sem árt észben tartani, hogy nem most fogjuk megváltani a világot…

Zárjunk le mindent!

Bár a nyaralás előtti őrület sokszor elviselhetetlen, próbáljunk meg úgy elutazni, hogy előtte minden ügyet lezártunk, minden feladatot átadtunk, és van legalább egy helyettesünk, aki átveszi a stafétát, és elolvassa - ne adj isten válaszol is - az emaileket.

Csak fokozatosan!

A legjobb, ha a repülőről leszállva másnap nem munkanappal kezdjük a hetet. Az érkezést követően hagyjunk még magunknak 2-3 napot, hogy visszarázódjunk, intézzük el a mosást, a bevásárlást, lelkileg készüljünk a munkára. Az is jó megoldás lehet, hogy nem rögtön egy hétfői napon térünk vissza a munkahelyünkre, hanem hét közepén, így rövidebb lesz a hetünk, és ez a pár munkában töltött nap épp elég ahhoz, hogy újra visszaszokjunk. Fontos szabály, hogy a szabadság letelte után ne várjuk magunktól, hogy ugyanolyan olajozattan dolgozunk majd, mint korábban. Ne vállaljuk magunkra az összes feladatot, kérjünk 1-2 nap türelmi időd, hogy legyen elég időnk képbe kerülni a futó projekteket illetően.

Javítsunk a hangulatunkon!

A relaxációs zene, a helyes, egészséges táplálkozás, az örömet okozó sport mind javítanak a hangulatunkon a hétköznapok közepette is.

Vigyünk magunkkal emlékeket!

A nyaralás alatt összegyűjtött mütyűrökből vigyünk magunkkal az irodába is, hogy legyen valami, ami emlékeztet arra, milyen jó volt nekünk, és hogy egy kicsit velünk maradjon a felszabadult hangulat.

Tervezzük a következőt!

A nyaralás utáni depressziónak azzal tudjuk leghamarabb kihúzni a méregfogát, ha újabb utazásokat szervezünk. Ez lehet egy hosszú hétvége, de akár a jövő évi nyaraláson is elkezdhetünk gondolkodni, tervezgetni, gyűjtögetni. Ha tudjuk, hogy mire is készülünk, gyorsabban telik az idő.

*Azt fontos tisztázni, hogy bár a köznyelvben nyaralás utáni depresszióként emlegetjük, nem valós depresszióról van szó, csupán letargiáról, lehangoltságról.

(Forrás: 12csillagjegy.hu; ridikul.hu; kép: pixabax.com)