Jump to content

Az arcunk elárulja anyagi helyzetünket

2017. 07. 11. 12:54


Sokan az első benyomás alapján ítélnek, ezért fontos, hogy hogyan is nézünk ki, mennyire vagyunk ápoltak. Azonban egy figyelmes idegen társadalmi, anyagi helyzetünkre is következtethet arcunk apró jelzéseiből.

 A Torontói Egyetem pszichológus professzora és PhD hallgatója egy kísérlet során teljesen semleges, érzelemmentes arcokat mutattak kísérleti személyeknek, akik a semleges arcra tekintve eléggé megbízhatóan kitalálták, hogy az átlagosnál szegényebb vagy gazdagabb személyről készült-e a kép.

Ez azt jelenti, hogy az alig észrevehető, finom kis jel az arcunkon, ami a társadalmi hovatartozásunkról ad felvilágosítást, örökre megmarad. Azok az első benyomások önbeteljesítő jóslattá válhatnak, befolyásolhatják a kapcsolatainkat és a lehetőségeinketˇ" – magyarázza Bjornsdottir.

Hasonlóan érdekes, mondják, hogy egy személy szociális hovatartozását csak az érzelmet nem mutató, semleges arcról tudjuk leolvasni, nem a mosolygó vagy az egyéb érzelmet kifejező arcról. Ennek alapján azt a következtetést fogalmazták meg a kutatók, hogy az érzelmek elfedik a személyek arcába bevésődött jegyeket.

A kísérlet során a kutatók 75 000 dolláros éves családi jövedelemnél húzták meg a határvonalat: önkéntes egyetemi hallgatókat verbuváltak 60 000 dollár alatti családi jövedelemmel, illetve 100 000 dollár fölötti jövedelemmel, majd lefotózták őket semleges arckifejezéssel, kerülve az érzelemnyilvánítást.

Ezután felkértek egy másik csoportot, nézze meg a fotókat, és az ösztöneire hallgatva mondja meg, melyik fotó ábrázol gazdag, melyik szegény személyt.

53 százalékos pontossággal végezték el a feladatot, ami meghaladja az egyszerű tippelési eredményt.

A társadalmi osztályba tartozás vizsgálata a pszichológiában és a magatartástudományban egyre fontosabb helyet kap, mondja Rule professzor. A 43 izom, amely egy relatíve szűk helyre, az arcra koncentrálódik – ez az egyik legizgalmasabb terület.

A kutatás következő lépése az lesz, hogy idősebb korcsoportban vizsgálják meg az arc jeleit, mert idő haladtával azok még kifejezőbbé válnak a többiek számára.

(Forrás: sciencedaily.com; penzugyguru.hu; kép: pixabay.com)