Jump to content

Gazdagodtak a családok

2017. 11. 19. 11:38

A háztartások nettó pénzügyi megtakarításai 372 milliárd forintot tettek ki a harmadik negyedévben, ami az időszakra eső GDP 3,9 százalékával egyenértékű, a szeptember végéig eltelt egy évben 1697 milliárd forintra rúgott ez az összeg, a GDP arányában 4,6 százaléknak felelt meg - jelentette a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A pénzügyi megtakarítások 400 milliárd forintot tettek ki a harmadik negyedévben, ami csak fele volt a tavalyi negyedik negyedévi összegnek, és jócskán elmaradt az előző negyedévi 564 milliárd forinttól is.  A megtakarítások nagyobbik fele, 203 milliárd forint értékpapírokba ment, amiből 176 milliárd forintért államkötvényt, 27 milliárd rövid lejáratú állampapírt, kincstárjegyet jegyeztek. A lakosság kezén lévő államkötvények állománya 1961 milliárd forintra rúgott szeptember végén, ami 547 milliárd forintos növekedést mutat a múlt év vége óta.

A negyedévi megtakarítások majdnem negyede, 96 milliárd forint  készpénzbe és bankbetétekbe csapódott le, és a lakosság pénzügyi vagyonának több, mint negyede 12 315 milliárd forint nyugszik ilyen eszközökben.  

Különféle tulajdoni részesedéseket 63 milliárd forintért vásárolt a lakosság a harmadik negyedévben, amiből a tőzsdei részvények 4 milliárdot sem tettek ki.  A háztartások vagyonának 41,4 százaléka fekszik tulajdont megtestesítő értékpapírokban - teljes összeg 19 382 milliárdot tesz ki, amiből 669 milliárd jut csak a tőzsdén jegyzett papírokra.

A háztartások tartozásai között 69 milliárddal nőttek a hitelek, amiből az ingatlanhitelek felvétele 61 milliárd forintot tett ki, az előző negyedévinek a dupláját, és nagy felfutást mutat az első negyedévi kevesebb mint 10 milliárd forint után. A hitelintézetektől felvett fogyasztási hitelek összege viszont a második negyedévi 42 milliárd forintról 23 milliárdra esett vissza - derül ki az MNB adataiból.

(Forrás: mti.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)