Jump to content

3 képesség, amire a robotok korában is szükség lesz

2019. 01. 28. 14:00

A gazdaság hajtóereje jócskán az informatika felé fordult, így nem meglepő, hogy egyre-másra új technológiák és megoldások tucatjait ontja az IT. Robotok, automatizált rendszerk, MI – ezt a három dolgot, soha nem tudja elsajátítani egy gép.

Magyarország túlnyomó részére nem jellemző az, hogy technológiai megoldások tömkelegét alkalmaznák, akár kkv akár nagyvállalti szinten. Sőt, mondhatjuk úgy is, hogy kishazánkban digitálisan legérettebb szervezet a NAV.

Mesterséges intelligencia, blockchain, robotika

Aki egy picit is nyomon követi a technológia fejlődését, annak feltűnhet, hogy a világ egyre inkább az automatizáció felé tart. Az egyhangú, repetitív munkákat számos helyen már robotok végzik, és lassan ott tartunk, hogy a gépek gyorsabbak, ügyesebbek, mint mi.

Valahol ez nem is meglepő. A gépi tanulás olyan eszközökhöz juttatja a mesterséges intelligenciát, amelyeket mi emberek, képtelenek lennénk kihasználni. S amellett, hogy a gépi tanulás mennyire hatékony, rendkívül gyors is.

Jól példázza ezt az is, hogy a DeepMind által megalkotott AlphaZero-ra keresztelt mesterséges intelligencia, négy óra alatt megtanult sakkozni, majd legyőzte a 19 éves Ke Jie-t, a világ egyik legjobb sakkozóját. Ezután jött a Stockfish 8, a világ legerősebb sakkprogramja. Az AlphaZero ezt is megverte.

Ezek után felmerül a kérdés: mi az, amit egy robot a gépi tanulással nem tud elsajátítani?

Kreativitás, érzelmek, szociális készség

Szomorú hír vagy sem, a tudásalapú társadalom hívőinek tudomásul kell venniük, hogy a memória és a megszerzett tudás már nem akkora érték, mint korábban. Mivel a mesterséges intelligencia pillanatok alatt elsajátít több évnyi logikai tudást – például a sakkban -, az ember nem tudja vele felvenni a versenyt.

A jó hír az, hogy nem is kell. Ugyanis a tudomány jelenlegi állása szerint, a gépi tanulás által fejlődő mesterséges intelligencia vezérelte robotok soha nem lesznek képesek arra, hogy kreatívan gondolkodjanak, képesek legyen a szociális készségek vagy épp az érzelmi készséges elsajátítására.

Így azok a szakmák, amelyek a kreativitáson, a szociális, illetve érzelmi készségeken alapulnak, soha nem lesznek leválthatók. Ellenben a sofőrök, könyvelők, ügyvédek, felköthetik a gatyájukat.

(Forrás: penzugyguru.co.hu/Fotó: pixabay.com)