Jump to content

Pénzért nem lehet boldogságot venni – vagy mégis?

2019. 02. 18. 14:01

Szokták volt mondani, hogy a pénz nem boldogít, és boldogságra sem lehet váltani. A helyzet az, hogy úgy tűnik mégis. A Harvard és a British Columbia közös kutatása ugyanis teljesen új megvilágításba helyzete a dolgot, és igenlő választ adott a sokat vitatott kérdésre.

A szóban forgó kutatásba 600 főt vontak be, a szakértők pedig arra voltak kíváncsiak, hogy egy kis plusz pénz elköltése mennyire befolyásolja az élettel való elégedettséget. Spoiler: van, ami nem kicsit!

Az idő pénz

A kérdőívben, amit a résztvevőknek ki kellett tölteniük, olyan kérdések is szerepeltek, amelyek azt firtatták, hogy általánosságban mennyire elégedettek az életükkel, és hogy abban az időintervallumban, amelyet a pénz elköltése után/során tapasztaltak, növelte-e a kielégültségérzetet.

Tekintet nélkül a keresetre, azok az emberek, akik időfelszabadító megoldásokra költötték a plusz pénzt, sokkal elégedettebbek és boldogabbak voltak, mint azok, akik valamilyen kézzel fogható tárgyat vásároltak.

„Azt feltételeztük, hogy az időspóroló megoldások által létrejött szabad idő haátsai csak a tehetős emberek esetében mutatnak járnak plusz életelégedettséggel, de a helyzet az, hogy ez a gazdasági spektrum minden szegletére azonos hatást gyakorol” – tette hozzá Elizabeth Dunn, a tanulmány vezető szerzője.

Nem a pénz, hanem az abból vásárolt idő boldogít

A kutatók helyben is lefolytattak egy megfigyelést. 60 embert vontak be, akik egytől egyik kaptak 40 dollárt. A csapat egyik fele csak materiális dologra költhette, míg a másik időfelszabadító megoldásokra, ezáltal a szabad idejében élményeket gyűjthetett.

Ismét azoknál volt mérhető a nagyobb életelégedettség, akik időfelszabadító dologra kölöttek. A kutatásból tehát kiderült, hogy az olyan megoldások (pl.: takarítónő megfizetése, stb.), amelyek időt takarítanak meg, hogy aztán azt a néhány plusz órát másra fordítsuk, nagyban hozzájárulnak a boldogsághoz.

A kutatás értelmében, a pénz egyenlő idő, ami pedig maga a boldogság.

(Forrás: penzugyguru.co.hu/Fotó: pixabay.com)