Jump to content

4 klisémentes stresszoldó módszer, ami beválik egy hosszú nap után

2019. 04. 15. 15:00

A munkahelyi stressz fogalma lassan csak egy kiüresedett frázissá válik a hétköznapokban, akárcsak a rájuk kínált megoldás. Azonban, az igazi stressz-csillapítás már az iroda kilincsének lenyomásával kezdődik.

A munkahelyi stressz számos formában megjelenhet. Vannak, akiket éjszaka sem hagy nyugodni a másnapi mókuskerék, míg vannak olyanok, akik már a pszichoszomatikus tünetek sem hagynak nyugton.

Stressztünetek, a szorongás átka

A reggeltől délutánig tartó mókuskerék könnyen az ember idegeire mehet, a szó szoros értelmében. Ha a munkamennyiséget megterhelőnek érzed, ha állandóan a munkán jár az eszed, és már az utazás is külön tortúra számodra, valószínűleg kezd eleged lenni, és valószínűleg kezdenek túlterhelődni az idegszálaid.

A teljesség igénye nélkül, általánosságban a túlterheltséggel és a munkahelyi stresszel az alábbi tünetek hozhatók kapcsolatba:

- mellkasi nyomás
- szívdobogásérzet
- fokozott verejtékezés
- migrén, fejfájás
- légszomj
- belső remegés
- szorongás a közlekedési eszközökön
- hányinger
- gyötrő gondolatok
- félelem egyedüllét során
- látászavar
- fáradtság érzet
- izomfeszülés főként a nyaki tájékon, és a vállövben.

Nyugalom a hosszú élet titka

A szervezetnek szüksége van a pihenésre, a regenerálódásra, ehhez viszont az agynak kell uralkodnia az érzelmek felett. Ezt számos fizikai mozzanattal elősegíthetjük. Az egyik ilyen az a szándékos lelassulás, ami iszonyatos kihívás a jelen világban, viszont meg kell tanulni.

Próbálj meg enyhíteni a görcsökön és vegyél fel lazább testmozgást, lazább gesztusokat és próbáld meg a beszédeddel, viselkedéseddel is azt kommunikálni, hogy nem görcsölsz. Egy idő után, akarva, akaratlanul is tényleg így fogod magad érezni.

Szintén a lelazulást és a stresszcsökkentést segíti elő, hogyha evés előtt néhány percet vársz. Nem kell asztali áldást mondanod, vagy elszámolnod tízig. Egyszerűen csak érkezz meg, és add át magad az ételnek.

Ennek mentén az sem baj, ha egy kicsit elücsörögsz az autóban, mielőtt kiszállnál. Ez is azt segíti, hogy a hazatérésre hangolódj. A lakásba érve, pedig irány a zuhany, ezzel egyértelműen jelezve a testnek, hogy pihenés következik.

(Forrás: penzugyguru.co.hu/Fotó: pixabay.com)