Jump to content

Ókovács Szilveszter termőföldbe fektetne

2011. 12. 14. 00:00

Ókovács Szilveszter operaénekes 42 éves korára három téren (művészként, médiaszemélyiségként és közmenedzserként) is számottevő eredményeket ért el. A Magyar Állami Operaház élére kinevezett kormánymegbízottat a Narancs Juice arról kérdezte, hogy a folyamatos váltások között miképpen sikerült, egyáltalán sikerült-e megteremtenie anyagi biztonságát, pénzügyei stabilitását.

„Stabilitásról nem beszélhetek.” – szögezi le Ókovács, aki egyébként az eddigi feladatkörei közül a médiát tartja a legjövedelmezőbbnek. „Majdnem 7 éven át tudtam törleszteni – és igen, egy akkor létező banki konstrukció segítségével elő- és végtörleszteni is – a házunk és az autónk hitelét.” – magyarázza. A Hír TV korábbi műsorvezetője nem rendelkezik családi megtakarításokkal, ehelyett egy családon belüli kölcsönt törleszt, amelyből a gyermekei számára vásárolt garzonlakást.

Ókovács Szilveszter lehetségesnek tartja, hogy valamikor pénzügyi tanácsadó szolgáltatásait fogja igénybe venni, ám a lakáshitel visszafizetése esetén – ha „nem kell megint kocsira koncentrálni”, leginkább a földvásárlást részesítené előnyben. „Ennek nyilván lesz befektetési vonzata is – amíg nincs a magyar ár az uniós közelében, megéri vásárolni –, de az elsődleges ott is érzelmi és praktikus megfontolás. A föld a haza egy darabja, és megtermelhet rajta sok mindent az ember. Ha már azon is túl volnánk, jöhet a tanácsadás: csak aktív legyek még akkor, és életben…” – mutatja be a művész hosszabb távú befektetési céljait.

A Magyar Állami Operaház élére kinevezett kormánymegbízott munkája során is számos nehezen megoldható pénzügyi problémával szembesül, hiszen az állami támogatás mértéke nem elegendő a jelenlegi létszám fenntartásához. „No, ettől van okom félteni az egészségemet… Az Operaház ma ördöglakat. Ha nem kapja meg a rezsi+bér+produkciós (dologi) költségek szummáját, le kell belőle építeni, miközben ez a műfaj sokmilliárdos alsó korláttal bír” – összegzi problémát Ókovács Szilveszter, aki alapvetően szükségesnek tartja a munkatársak megtartását. „Egyszerű az analógia: 12-ből leépíthetsz 3 embert, az a 9 még bőven több, mint a semmi. Kézizni, kosarazni, hokizni, teniszezni több pályán, akár párosban is tudnak. Viszont focizni már nem – hát így vagyunk mi is az 1000 körüli munkatársunkkal, művészünkkel. Bizonyos, még mindig nagy létszám alatt nem megy.” – magyarázza a kormánymegbízott.

Ókovács Szilvesztert arról is megkérdeztük, hogy milyen eszközökkel neveli gyermekeit pénzügyi takarékosságra, illetve hogy milyen pénzügyi kultúrát ad át számukra. „Még nagyon kicsik ők, a legnagyobb is csak pár hónapja iskolás. Ő a büfében ízlelgeti, mennyi 50 forint értéke, de nem mondhatnám, hogy érzi már. Igyekszünk többször utalni rá, hogy a fal, az üléshuzat vagy a terítő, a függöny összepiszkolása károkozás, amelyet csak munkával lehet kijavítani.” – mutat be életszerű példákat az operaénekes, aki szerint attól semmiképpen nem kell félni, hogy gyermekei „ne látnák, miféle dolog is a munka: jelenleg túl sok is van belőle”.