Jump to content

Gerendai Károly vállalkozásokba fekteti pénzét

2012. 01. 19. 00:00

Gerendai Károly fiatal kora ellenére különleges helyet foglal el a magyar vállalkozók között. A Sziget Fesztivál alapítója mára egy egész fesztiválbirodalom vezetője, aki nemcsak kultúraszervezésben ér el sikereket – eredményeit jól mutatja például Budapest első Michelin-csillagos éttermének létrehozása is.

A fiatal vállalkozót először az általa igénybe vett pénzügyi termékek számáról és típusáról kérdeztük. Némileg meglepő, ám az üzletember leszögezi: „meglehetősen elmaradottan” gondolkozik a pénzügyi megtakarítások kapcsán. „A vállalkozásokból befolyt pénzt általában azonnal befektetem a következő üzletbe, vagy elköltöm arra, amire éppen szükségem van” – fejti ki Gerendai Károly.

Ez magyarázza azt is, hogy a Sziget ötletgazdája semmiféle lekötött megtakarítással nem rendelkezik, banki szolgáltatásként csupán a „sima bankszámlát” veszi igénybe. „A Liszt Ferenc téri étterem eladása után sem a bankokat választottam, akkor szinte rögtön építkezésre fordítottam az ebből befolyt pénzösszeget” – meséli az üzletember, akit a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti- és lovagkeresztjével is kitüntettek.

Gerendai Károly ettől függetlenül persze került már olyan szituációba, amikor pénzügyi szakértő segítségét vette igénybe – az egyben megszerzett nagyobb összeget ekkor egy tanácsadó barátja javaslatára rövid időre pénzügyi alapokba fektette. A vállalkozó kevés banki szolgáltatást vesz ugyan igénybe, ám többféle életbiztosítással is rendelkezik. „Egy biztosítási ügyletekkel foglalkozó rokonom unszolására biztosítást kötöttem családomra, házamra és magamra is” – beszél Gerendai a választott öngondoskodási formákról.

Érdekes választ kaptunk arra a kérdésre ma milyen kihívásokkal kell szembenéznie a legjobb európai nagyfesztivál főszervezőjének, vagy az egyik legrangosabb magyar étterem tulajdonosának. A legfőbb probléma jelenleg az „hogy több, velünk sok éve együttműködő nemzetközi cég a Magyarországról szóló sajtóhírek miatt idén csak akkor hajlandó termékei vagy szolgáltatásai leszállítására, ha Sziget mindent előre kifizet” – mondja Gerendai, aki szerint ez a probléma egyelőre – likviditás hiányában – nehezen kezelhető. A főszervező hozzáteszi: a feltételek ezirányú megváltozásáról szerencsére eddig csak néhány cégtől kapott leveleket, ám ha ez a gyakorlat elterjed és általánossá válik, akkor akár megoldhatatlanná is válhat a probléma.