Jump to content

Szombathy Pál nem költ feleslegesen

2012. 02. 26. 00:00

A Narancs Juice februárban Szombathy Pál újságíróval beszélgetett a személyes pénzügyek hatékony kezeléséről, illetve az általa kialakított megtakarítási gyakorlatról. A Digi Sport műsorvezetője korábban egy napilap megjelenését is irányította, így szó esett a vállalkozások menedzseléséhez szükséges pénzügyi fegyelemről is.

A televízióban és a nyomtatott sajtóban egyaránt tapasztalatokat szerzett szakember a magánpénzügyekben „közepes, de fejlődő” tudatosságúnak tartja magát. Szombathy Pál elmondta: a pénzügyek összeszedett kezelése nála nem karrierje elejétől jellemző, egyetemi éveiben, meg ifjú újságíróként például még egyáltalán nem bánt tudatosan anyagi erőforrásaival. „Az ember ezt fokozatosan alakítja ki. Egyre inkább odafigyel, hogy mire költi a pénzét, később pedig lenyesegeti a hülyeségeket, a felesleges kiadásokat” – magyarázta.

Pénzügyi termékek tekintetében Szombathy Pál pozitív formaként említette az általa hosszú ideje igénybe vett életbiztosításokat - ezekkel immár hét-nyolc éve rendelkezik. A kevésbé kedvelt befektetési módok közül a tőzsde került szóba – a publicista nem teszi kockára megtakarításait a részvénypiacon. Szombathy pénzügyi tanácsadók szolgáltatásait sem veszi igénybe, amit a következőképp indokolt meg: „Takarékos igyekszem lenni, tehát nem költöm a pénzem olyan szolgáltatásokra, amelyekre valójában nincs szükségem. Némi önképzés segítségével magam is kezelni tudom megtakarításaimat”.

Az újságíró 2003-tól a Magyar Hírlap főszerkesztője volt, közben 2005-ben ő vezette a rövidéletű A Pont című lap kiadását is, 2008-ban pedig internetes magazint is indított. Szombathy Pált ezért a magánpénzügyeken túl megkérdeztük arról is: milyen pénzügyi fegyelemre van szükség ilyen volumenű projektek végrehajtásakor. „Vállalkozni ilyen esetekben annyit tesz, hogy más pénzét tesszük kockára. Ilyen esetben – legalábbis az én nézőpontom szerint - természetesen jóval nagyobb precizitásra és pénzügyi szigorra van szükség, mintha saját zsebre menne” – fejtette ki a Digi Sport műsorvezetője.