Jump to content

Chikán Attila: Nem a pénz mozgat

2012. 07. 27. 00:00

A Narancs Juice legújabb interjújában Dr. Chikán Attilával, a Budapesti Corvinus Egyetem professzorával beszélgettünk a pénzügyek tudatos megtervezéséről, a megfelelő befektetési konstrukciók kiválasztásáról, illetve a gazdasági miniszteri pozíció felelősségéről és az egyetemisták pénzügyi kultúrájáról is.

A neves közgazdász alapvetően tudatosnak tartja saját pénzügyi attitűdjét, ugyanakkor hozzáteszi: tevékenységének fő mozgatói korántsem az anyagiak. „Nagyon fiatalon megtanultam, hogy összehangoljam a terveimet a lehetőségeimmel. Sohasem zavart, hogy van, amire nem telik, s az sem, hogy másoknak több jut” – magyarázza a professzor.

Chikán Attila egyébként nem rendelkezik különleges befektetési célokkal, ugyanakkor szereti biztonságban tudni megtakarításait. „Esetleges időskori váratlan kiadásaink fedezetére, s gyermekeim útjának segítésére” gyűjtünk – teszi hozzá Chikán. A közgazdász az általa preferált öngondoskodási formákról elmondja: „Alapító tagja vagyok az egyik legelső hazai önkéntes magánnyugdíjpénztárnak, életbiztosításom nincsen”.

A Budapesti Corvinus Egyetem korábbi rektora egyébként úgy véli: még közgazdászok, és más szakemberek számára is előnyös lehet a pénzügyi tanácsadók véleményének meghallgatása. „Képzettségemnél és helyzetemnél fogva van saját elképzelésem a befektetések elhelyezésére, de szoktam tanácsadóval konzultálni, ezt fontosnak és hasznosnak tartom” – szögezte le.

A professzor beszámolt miniszterségének legnagyobb kihívást jelentő pozíciójáról is. „Szerencsés időben lehettem miniszter, mind a globális gazdaság, mind a magyar helyzet szempontjából, viszonylagos pénzbőség idején. Ráadásul nagyon jó együttműködésben dolgozhattam Járai Zsigmond pénzügyminiszterrel és Surányi György MNB-elnökkel, s hivatali időmben élveztük a miniszterelnök bizalmát is. Az én tevékenységemnek nem a pénzügyek voltak a fókuszában, de természetesen fontos szerepet játszottak. Pénzügyi szempontból számomra az orosz válság a legemlékezetesebb, azt hiszem, ennek hatásait az említett együttműködésben sikerrel kezeltük. Legnagyobb kudarcom pedig pénzügyi szempontból az volt, hogy nem tudtam kieszközölni a kis- és közepes vállalkozások erőteljesebb támogatását” – fejtette ki Chikán Attila.

A Budapesti Corvinus Egyetem oktatóját arról is megkérdeztük, hogy mit gondol a mai fiatalok pénzügyi attitűdjéről, tudatosságáról. Chikán Attila úgy gondolja, hogy ebben az életperiódusban nem megtakarítani kell, az egyetemi éveknek inkább „a tudásbővítésről és a fiatalkori élmények, vissza nem térő lehetőségeinek kihasználásáról kell szólnia”. „Természetesen fontos, hogy a fiatalok is tudják, meddig nyújtózkodhatnak” – teszi hozzá a közgazdász.