Jump to content

Novák Tamás egyre kevésbé kockázatvállaló

2013. 05. 31. 00:00

A Narancs Juice májusi celebinterjújában Novák Tamás dokumentumfilmessel, a Becsengetünk és elfutunk, illetve a Bűn és Büntetlenség készítőjével beszélgetett a személyes pénzügyek fontosságáról és egyéni megtakarítási stratégiákról.

A filmes kifejetetten tudatosnak tartja magát pénzügyeiben, ami családos emberként szinte természetes. „Korábban is tudatos voltam, de ma már egyre több éhes szájat kell etetnem, ezért kisebb lett kockázatvállalási hajlandóságom is” - magyarázza az újságíró.

Ennek megfelelően Novák csak megtakarításai egyre kisebb részét tartja részvényekben. Ehelyett tudatos befektetési célokat rögzít, amiket hagyományos befektetési formák választásával igyekszik elérni. A dokumentumfilmes kedveli a magánnyugdíjpénztári megoldásokat, így a nyugdíjrendszer 2010-es átalakításakor is tag maradt – most viszont nincs pontosan tisztában megtakarításai állásával. „Nem tudom pontosan mi történik, fel kellene hívnom a pénztáramat” - mondja.

Novák Tamás még soha nem vette igénybe pénzügyi tanácsadó szolgáltatásait, mégis hasznosnak tartja az efféle konzultációt. Hozzáteszi: „akik szembejönnek, azok legtöbbször csak biztosításokat akarnak eladni, de ha szerencsések vagyunk, vagy van bankunkban privátbankár szolgáltatás, akkor a tanácsok megfontolása kifizetődő lehet”.

A nemzetközi fesztiválokon is sikeres Bűn és Büntetlenség készítője beszélt egy kicsit a filmkészítés pénzügyi korlátairól is. Novák Tamás tapasztalja, hogy a projekt tartalmi elemeit mindig a megszerezhető pénzhez kell igazítani, mégis állítja: „az igazán fontos projektek – mint nálunk a Biszku-film – barátságból, szeretetből és emberségből születnek”.