Jump to content

Új területre lépett a magyar milliárdos

2016. 07. 07. 08:18

Az ásványvízguru Balogh Levente ingatlanos céget alapított, közben az egy kézbe került Szentkirályi és Kékkúti az ásványvízpiaci átlagnál gyorsabban növekszik.

A több mint 16 milliárd forintra becsült vagyonával a leggazdagabb vállalkozók között számon tartott Balogh Levente újabb ingatlancéget alapított. Az SK-Immo Ingatlanhasznosító Zrt. 10 millió alaptőkével jött létre, tulajdonosa Balogh vagyonkezelő cége, a BaLeInvest Kft. A címe megegyezik a Balogh család első vállalkozásának, a gyerekpezsgőben utazó, tavaly 1,3 milliárd forint forgalmat elért Vitapress Gyümölcsléelőállító és Élelmiszerkereskedelmi Kft. dunaharaszti címével. Hogy az SK-Immo közelebbről milyen fejlesztésre jött létre, Balogh Levente nem részletezte a Világgazdaságnak, de a BaLeInvest több ingatlanos cégben is felbukkant 2013-as alapítása óta. Ilyen volt a Delima Project Kft., illetve az idén februárban bejegyzett Puskin Projekt Kft.

Az elsősorban „ingatlan jellegű” befektetésekkel rendelkező BaLeInvest mérlegében mindenesetre tavaly mutatkozott komolyabb mozgás, törzstőkéjét 3 millióról 628,5 millióra emelték, az előző évi 160 ezer forintról 4,3 milliárd forintra ugrott a saját tőkéje, 2,3 milliárd befektetett eszközt és másfél milliárd forint pénzeszközt tartott nyilván.

A vagyonkezelőben felbukkanó milliárdok azonban nem köthetők a Balogh Levente által gründolt Szentkirályi Ásványvíz Kft. tavalyi fúziójához. „Nem beszélhetünk értékesítésről, így ez nem köthető a tranzakcióhoz” – válaszolta Balogh Levente. Tavaly tavasszal jelentették be, hogy olasz tőkéstársat talált a Szentkirályi Ásványvíz Kft., és a cég beolvad a Central European Mineral Water Holdingba (CEMW). Utóbbi az olasz Pasquale család és Balogh közös projektcége. Ami a partner tőkeerejét illeti, a Pasquale családé a legnagyobb közép-európai ásványvíz-palackozó, a régióban terjeszkedő cseh Karlovaské Minerální Vody-csoport, amely a CEMW-n keresztül tavaly márciusban megvásárolta a Kékkúti Ásványvíz Zrt. részvényeit a francia Nestlé Waterstől.

A tranzakció előtt a Szentkirályi 20 százalék körüli részesedéssel piacvezetőnek számított, a közös tulajdonba került két cég együttesen a piac több mint negyedét uralja. A tavalyi adatok alapján jelentősen nőtt a forgalmuk és az eredményük is. A két cég együttesen 13 százalékos növekedést ért el a múlt évben, ami messze meghaladja a piaci átlagot. Az ásványvízfogyasztás tavaly fejenként 9 literrel 126 literre nőtt, ami egy számjegyű növekedést jelent. A Szentkirályi megnégyszerezte a nyereségét, a Kékkúti pedig mínusz 600 millió forintos veszteség után több mint egymilliárd forint nyereséget ért el.

(Forrás: vg.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)