Jump to content

Teljesen megbolondult a világ? Tombol a Pokemon-láz

2016. 07. 15. 20:45


Valamit nagyon sikerült eltalálnia a Nintendónak és a Nianticnak - amellett, hogy a Nintendo részvények értéke csaknem megduplázódott a mobiljáték július 5-i megjelenése óta, a világ is kifordult a sarkaiból az elharapódzó Pokemon őrületnek köszönhetően. Ráadásul még nem is jelent meg mindenhol a játék - Európában legelőször Németországban és az Egyesült Királyságban lehetett vele játszani, mától pedig már a spanyolok, a portugálok, az olaszok is csatlakozhattak a játékba.  Hogyan alakul át a társadalom és a gazdaság egy játék miatt?

Munkakör: hivatásos Pokémonvadász

Egy új-zélandi 24 éves srác például úgy döntött, hogy feladja a jelenlegi állását, hogy minden idejét a pokemonok befogásának szentelhesse, írja a The Guardian. Az aucklandi Tom Currie a tervek szerint az elkövetkező két hónapban beutazza az országot, hogy összegyűjtse mind a 150 virtuális lényt. A fiatal férfi, úgy tűnik, elhivatott a terv iránt: az elmúlt héten csaknem 20 buszutat foglalt le, és már össze is szedett 90-et a lényekből - erdőn, mezőn, vagy épp a nyílt tengeren. Elmondása szerint egyébként már érett számára egy hosszabb szünet, hat éve dolgozott éjt nappallá téve. "Csak egy kis kalandra volt szükségem" - nyilatkozta Currie.

Az orrod elé nézz, ne a mobilodra!

Ahogy az várható volt, igen hamar megtörténtek az első balesetek, a New York-i rendőrség közleménye szerint egy másik fiatal épp a játék miatt szenvedett balesetet: a fiú ahelyett, hogy az útra figyelt volna, épp pokemont próbált fogni, és emiatt az autója lehajtott az útról, és nekiment egy fának, írja a Buzzfeed. Az ifjú titán szerencsére könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet.

A balesetek mellett egyébként több munkahelyen is gondot okoz a kollégák állandó játéka, mint ahogy azt az alábbi videón is láthatjuk.

Ez lesz az új üzleti modell?

Vannak azonban, akik kifejezetten nyertesei lehetnek az új játéknak - több étterem, kávézó és múzeum is profitálhat a tömegesen betérő játékosokból, legalábbis a Bloomberg szerint. Sok nevezetesség és közösségi térből lesz ugyanis úgynevezett Pokéstop, egy speciális helyszín, ahol feltölthetik a készleteiket a lényvadászok. Egyes éttermek speciális ajánlatokat tesznek a betérőknek - például kedvezményt adnak valamennyi bemutatott, ott helyben fogott lényért -, emellett a közösségi oldalon megosztott képek mondhatni ingyen reklámot csinálnak a helynek.

(Forrás: privatbankar.hu /Kép forrása: FreeDigitalPhotos)