Jump to content

620 ezer dollár egy közös ebéd a világ 2. leggazdagabb emberével

2017. 01. 29. 11:41


Több, mint 70 milliárd dolláros vagyona van a világ második leggazdagabb emberének, Warren Buffettnek. A 86 éves üzletembernél már gyermekkorában borítékolható volt, hogy szemtelenül gazdag lesz. 11 évesen vásárolta első részvényeit, életéről dokumentum filmet is készítettek.

Warren Edward Buffett amerikai részvénybefektető és üzletember, 2006 júniusi bejelentése alapján a világ valaha volt egyik legnagyobb jótékonysági adományozója. A Forbes magazin 2008-as listáján ő volt a világ leggazdagabb embere, a mexikói Carlos Slim és a Microsoft alapítója, Bill Gates előtt.

Befektetéseivel hatalmas vagyont halmozott fel – 2006-ban a Forbes magazin Bill Gates után a világ második leggazdagabb embereként tartotta számon – és ezzel kiérdemelte az „omahai bölcs” becenevet. Befektetési társasága a Berkshire Hathaway, amelyben a részvények több mint 38%-át birtokolja; vagyonát 2006. június végén 44 milliárd dollárra becsülték.

Buffett vagyonához mérten puritán életstílusáról híres. Ugyanabban az omahai házban él, amelyet 1958-ban vásárolt 31 500 dollárért. Éves fizetése a Berkshire Hathaway vezérigazgatójaként 100 000 dollár, ami az Egyesült Államokban nagyon szerény nagyvállalati menedzseri fizetésnek számít. (Igaz, vagyona egyéb csatornákon is óriási elkölthető jövedelmet biztosíthatna számára.)

Tudtad, hogy:

  • 11 évesen megvette az első néhány részvényét 38 dolláros darabonkénti áron.
  • Buffett tinédzser korára már havi 175 dollárt keresett, ami több volt, mint egy tanár fizetése (és úgy általában a felnőttek fizetése).
  • Egy szerény öt hálószobás házat vett a nebraskai Omahában, ahol a mai napig is lakik. Amikor 1956-ban megvásárolta, 31 500 dollárt fizetett az ingatlannért. Ma, aki szeretne Buffett szomszédja lenni, mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ugyanis egy házat az utca túloldalán 2 150 000 dollárért lehet venni.
  • A napjának a 80 százalékát olvasással tölti. Csak ül az irodájában és egész nap olvas.
  • Köztudottan nem étkezik egészségesen Buffett, egészségtelenül nagy mennyiségű kólát iszik naponta. "Ha egy nap alatt 2700 kalóriát elfogyasztok, akkor annak a negyede kóla. Legalább öt doboz kóla a napi adagom" - mondta a milliárdos üzletember. Az is előfordul néha, hogy egy nagy tál fagyit eszik reggelire.
  • Buffett 2013-ban átlagosan napi 37 millió dollárt keresett, ez több, mint amit Jennifer Lawrence - az adott év második legjobban fizetett színésznője egy év alatt keresett. (Becslések szerint Lawrence 2013-ban 34 millió dollárt keresett.)
  • Zseniális befektetései közé tartozott a Coca-Cola Company, a Gillette, a Fruit of the Loom, és különféle repülő- és biztosítótársaságok részvényeinek megszerzése.
  • 2000 óta lehet licitálni a szokásos nyári ebédre. 2006-ban az eBay árverésén több mint 620 ezer dollárért kelt el a közös étkezés. Az ebből befolyt összegeket Buffet minden évben a Glide Foundation alapítványnak adományozza.
(Forrás: penzugyguru.hu; wikipedia.hu; penzcentrum.hu; kép: wikipedia, google)