Jump to content

Ma 1 gigabites sebességet ért el a hazai Vodafone

2018. 04. 26. 14:45

A Vodafone Magyarország élő 4G+ hálózatán, egy Samsung Galaxy S9+ készülékkel megközelítette a másodpercenként 1 gigabites letöltési sebességet.

A kereskedelmi forgalomban elérhető készülékek többsége két sávot tud, ami meghatározza a letöltési sebesség elérhető elméleti maximumát. A Samsung Galaxy S9 és S9+ viszont akár öt különböző frekvenciatartományt képes összefogni, így alkalmas lehet az akár 1 gigabit per szekundumos (Gbps) letöltési sebességre is.

A mostani teszten a készülék segítségével az 1800, a 2100 és a 2600Mhz-es sávokat fogták össze, melyek mindegyikén 4-4 párhuzamos adatfolyam futott, ezáltal sikerült megközelíteni az 1Gbps letöltési sebességet.

Hogy mit is jelent pontosan a bemutató során elért sebesség, példákkal lehet szemléltetni.

A másodpercenként 1 gigabit letöltési sebességgel egy Blu-Ray lemeznyi adatot – ez 50GB-ot jelent – mindössze nagyjából ötven másodperc alatt le lehetne tölteni. Más oldalról megközelítve, az 1Gbps-os sávszélesség akár egy néhány százfős vállalat napi munkájához is elegendő lehet.

További fontos tényező a válaszadás, azaz a késleltetés, melynek az eszközök közti kommunikáció minél gördülékenyebbé tételében van szerepe – a Vodafone Magyarország bemutatóján a késleltetés mindössze 13-18 milliszekundum volt (az emberi pislogás körülbelül 300-400 milliszekundum).

 

(Forrás: sikeresceg.co.hu, hirado.hu/Fotó: pixabay.com)