Jump to content

Hogyan lesz mesterséges az intelligencia?

2018. 06. 11. 16:04

A gépek közötti kommunikáció az Artificial Intelligence (AI) fejlődésével lesz teljes. De vajon mióta foglalkozunk a gépek „okosításával”, és a magyar kutatók hogyan szerepelnek ebben a versenyben?

A mesterséges intelligencia, mint fogalom már az 1950-es években megjelent az Egyesült Államokban. Hazai vonatkozás, hogy ezekben a kezdeti kutatásokban magyar szakemberek is részt vettek. „A hidegháború kezdetével vált ez a terület fontossá. Például felmerültek olyan kérdések, hogy orosz szövegeket hogyan lehetne automatikusan lefordítani, és ezt követően könnyebben elemezni. De szintén idekapcsolódó visszatérő téma a sakkozásnak a kérdése vagy egyéb problémamegoldási feladatok is” – adott rövid visszatekintést Jelasity Márk, a Szegedi Tudományegyetem Mesterséges Intelligencia Tanszékének vezetője.

Az AI-t Magyarországon 25 éve tanítják, de ennél lényegesen korábban is megjelent már a magyar felsőoktatásban. Például a Szegedi Tudományegyetemen alakult meg az egyik első ilyen témájú kutatócsoport Kalmár László matematikus vezetésével. A professzor már a '60-as években olyan robotokat épített, amelyek tudtak bizonyos jelekre reagálni.
 
Az AI definíciója folyamatosan változik

„Én ezt úgy szoktam a hallgatóimnak mondani, hogy a mesterséges intelligencia mindig az, amit még nem tudunk megvalósítani. Amit már meg tudunk oldani, az nem tűnik annak. Például az '50-60-as években a sakk az egyik legfontosabb területe volt az AI-nak. Manapság viszont ez már egy megoldott, nem annyira középpontban lévő probléma, és a sakkozó algoritmusok nagyságrendekkel jobban játszanak, mint az ember” – fejtette ki a tanszékvezető.

Jelasity Márk hozzátette, hogy a definícióval kapcsolatban a kutatói közösségben is vannak bizonyos eltérések. A „nagyon száraz” mérnöki definíció szerint gyakorlatilag bármilyen problémának az optimális megoldása szinte mesterséges intelligenciának tekinthető. Vannak ugyanakkor olyan megközelítések is, amelyek az emberre koncentrálnak, és azt mondják, hogy az emberi teljesítményeknek a gépi reprodukciója az Artificial Intelligence.

„Ezzel érdemes vigyázni, mert nagyon sok területen már sokkal jobb teljesítményekről beszélhetünk, mint az emberi teljesítmény. Én a mérnöki definíciót szeretem jobban, amikor valamilyen komplex feladatot definiálunk, például a képeken található objektumoknak a felismerését. Ez egy jól mérhető, számszerűsíthető probléma, amire lehet algoritmusokat keresni, majd ezeket fokozatosan egyre jobbá tenni” – magyarázta a szakember. 

Az egészségügy sokat profitálhat a fejlesztésekből

A műsorban szó volt arról is, hogy jelenleg a legnépszerűbb területnek a mesterséges neurális hálózatok(Artificial Neural Network – ANN) számítanak, amelyek most reneszánszukat élik, és robbanásszerű fejlődésen mennek keresztül. A mesterséges intelligencia gyakorlati alkalmazására már ma is számtalan példa van: a Google és a Facebook is napi szinten alkalmazza a szolgáltatások optimalizálásánál. Vagy például egyre több helyen megtalálhatók az AI-t is használó otthoni virtuális asszisztensek. Jelasity Márk szerint az egyik legígéretesebb területnek az orvosi alkalmazások számítanak.

(Forrás: penzugyguru.co.hu;m2mzona.hu/Fotó: pixabay.com)