Jump to content

Még mindig Svájcé a világ leginnovatívabb gazdasága

2018. 07. 29. 16:00

A Globális Innovációs Index alapján a világ leginnovatívabb gazdaságával 2011 óta Svájc rendelkezik. Hazánk a 33. helyen áll az összesített rangsorban - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala az OrientPress Hírügynökséggel.

 

Mint írják, július 10-én jelent meg a The Global Innovation Index 2018 – Energizing the World with Innovation című kiadvány a WIPO, a Cornell SC Johnson College of Business és az INSEAD The Business School for the World közös gondozásában. Az innovációs rangsor a világ közel 130 országának innovációs kapacitásait és teljesítményét méri fel megközelítően 90 mutatószám (indikátor) felhasználásával.

A több mint egy évtizede évente közzétett, nemzetközi összehasonlító elemzés indikátorai hét területet ölelnek fel: intézményrendszer (Institutions), humántőke és kutatás (Human capital & research), infrastruktúra (Infrastructure), piacok fejlettsége (Market sophistication), üzleti élet fejlettsége (Business sophistication), tudományos és technológiai teljesítmények (Knowledge & technology outputs), kreatív teljesítmények (Creative outputs).

A Globális Innovációs Index alapján a világ leginnovatívabb gazdasága – 2011 óta – Svájcnak van. A sorban Hollandia, Svédország, az Egyesült Királyság, Szingapúr és az Amerikai Egyesült Államok követi.

Magyarország 2018-ban a 33. helyet foglalja el az összesített innovációs rangsorban, azaz mintegy hat helyet ugrott előre az országrangsorban (2017-ben a 39. helyezett volt).

Hazánk az innovációs szektor ráfordításainak és eredményeinek arányát mutató innovációs hatékonyság (Innovation Efficiency Ratio) alapján az előkelő 8. helyen áll.

Hazánknak a következő indikátorok tekintetében sikerült nagyon kedvező helyezést elérni, bekerülve ezzel a legjobb 10 ország közé: ISO 14001 environmental certificates /bn PPP$ GDP (10. hely), FDI net inflows, % GDP (5. hely), High- & medium-high-tech manufactures, % (6. hely), High-tech net exports, % total trade (9. hely), FDI net outflows, % GDP (1. hely), Creative goods exports, % total trade (8. hely) - áll a tájékoztatásban.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, orientpress/Fotó: pixabay.com)