Jump to content

Rekordot döntöttek a FinTech befektetések

2018. 08. 02. 11:15

Soha nem vonzott még annyi tőkét és befektetést a pénzügyi technológiai szektor globálisan, mint 2018 első felében.

A KPMG Pulse of Fintech jelenése szerint a szektorba 875 tranzakció keretében 57,9 milliárd dollárnyi befektetői tőke áramlott, több mint tavaly egész évben.

A félévet két óriástranzakció húzta fel: az Ant Financial 14 milliárdos tőkeemelése és a WorldPay 12,8 millárdos felvásárlása, de a tranzakciók száma is 5 százalékkal emelkedett.

Adatelemzéstől a mesterséges intelligenciáig

Taksz Ildikó, a KPMG pénzügyi szolgáltatásokért felelős partnere kiemelte: „nemcsak a már érett cégekbe történő befektetések növekedtek, hanem az új kezdeményezések iránt is jelentősen nőtt az érdeklődés. Ráadásul a szektoron belül igen színes, hogy mi keltette fel a befektetői figyelmet: az adatelemzés, a mesterséges intelligencia és a szabályozói megfelelés támogatása egyaránt izgalmasnak bizonyul, vagyis a fintech iránti érdeklődés kiterjedt és minden átfogó”.

A trendet nem kizárólag az Egyesült Államok és Kína hajtja, a top 100 tranzakciók listájára immár brazil és japán cégek is feliratkoztak. De Európa sem marad le, igaz, a számait továbbra is főleg az Egyesült Királyság húzza.

Az Egyesült Államokban az első félévben 14,2 milliárd dollár befektetést vonzott a szektor, amiből 5,5 milliárdot kockázati tőke befektetők hajtottak végre 276 tranzakció keretében. Az ilyen tőkealapoknak egyre korábban kell ébredniük ahhoz, hogy jó megtérülést találjanak, nem véletlen, hogy a fiatal cégekbe történt befektetések száma nőtt a legnagyobb mértékben.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, m2m.hu/Fotó: pixabay.com)