Jump to content

SIM-kártya védheti meg az e-bicikliket a lopástól

2018. 08. 28. 16:00

A Vodafone intelligens lopásgátlóval szerelte fel a Zemo elektromos kerékpárokat. Októbertől kilenc új modell kerül piacra, amelyekben már vázba épített IoT SIM is található.

A Vodafone és az e-kerékpár gyártó ZEG (Zweirad-Einkaufs-Genossenschaft) 2017-ben kezdték meg a közös munkát Düsseldorfban. A fejlesztés oka nagyon is kézenfekvő volt. Németországban tavaly több mint 330 ezer biciklit – naponta 910 darabot – lovasítottak meg a tolvajok. A bolti lopások után ez a második legáltalánosabb vagyon elleni bűncselekmény.

Az is sokaknak ismerős lehet idehaza is, hogy ha a kerékpárnak lába kél, akkor a megtalálásra az esély már igen csekély. A német adatok szerint tízből egy esetet sikerül egy év alatt felderíteni. A kár pedig hatalmas: tavaly 120 millió euró veszteség érte a tulajdonosokat.

Különösen dühítő a drága e-kerékpárok eltulajdonítása

Az elektromos biciklikből jelenleg 3 millió gurul Németországban. A prémium kategóriákat gyártó ZEG pedig úgy döntött, hogy él a technológia adta lehetőségekkel a lopás elleni védelem terén is.

Nézzük, hogy mitől is lesz különleges a világhálóra csatlakoztatott bicikli?

  • Mert intelligens: Zemo e-kerékpárok kapcsolódnak a Vodafone IoT (Internet of Things – Dolgok Internete) hálózatához.
  • Lopásbiztos: a bicikli azonnal riasztást ad le, mihelyst elhagyja a korábban digitálisan kijelölt területet.
  • Nyomon követhető: okostelefonnal is valós időben látható, hogy hol van a kétkerekű.

Az állandó, 24 órás hálózati kapcsolatnak köszönhetően lopás esetén azonnal jelzést ad le bicikli. Ehhez egy úgynevezett biztonsági IoT SIM-kártya szükséges, amelyet a vázban rögzítenek. A fejlesztés fontos része a Vodafone telematikai alkalmazása is. A két cég eddig 4000 Zemo-kerékpárt szerelt fel a biztonsági kiegészítővel.

A lopásvédelem egész Európában működik, ahol Vodafone-hálózat üzemel. A három évre szóló szolgáltatás egyszeri díja 100 euró.

Digitális védelem és adatelemzés

– A mobilalkalmazás segítségével a tulajdonos nemcsak bármikor nyomon tudja követni a kerékpárját, de szükség esetén azonnal meg is oszthatja a tartózkodási helyet a rendőrséggel, megkönnyítve a bűnüldöző szervek munkáját.

– Az app akkor is segíthet a kétkerekű beazonosításában, hogyha több egyforma „e-bike” található a tárolóban.

– Ha a kerékpárt a tulajdonos olyan helyen szeretné letenni, ahol a bringázás különösen népszerű – például Münsterben vagy Lipcsében –, akkor a program megbízhatóan elnavigálja a legközelebbi kerékpártárolóig.

– Az applikáció adatain keresztül a bringás megvizsgálhatja az útvonal-variációkat, de elemzéseket is kaphat az átlagsebességre vagy akár az elégetett kalóriák számára vonatkozóan.

– Az elektromos kerékpárt természetesen bármikor kölcsön lehet adni, de ehhez a tulajdonosnak a mobilalkalmazásban is meg kell adnia az engedélyt.

(Forrás: penzugyguru.co.hu;m2mzona.hu/Fotó: pixabay.com)