Jump to content

Magyar egyetemek tagjai az EU mesterséges intelligencia pályázatát megnyerő konzorciumnak

2018. 09. 07. 14:00

Az Európai Unió mesterséges intelligenciával (Artifical Intelligence, AI) összefüggő kutatási és innovációs pályázatát hét pályázó közül az AI4EU konzorcium nyerte el.

Ennek tagja a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem is, a támogatás keretösszege mintegy 20 millió euró.

A januárjában induló projekt célja létrehozni egy olyan európai platformot, amely elősegíti az innovációt és a technológia-transzfert a kutatók és a gyakorlati felhasználás között olyan kulcsfontosságú ágazatokban, mint például a közlekedés, a feldolgozóipar vagy az egészségügy.

Cél továbbá a startup vállalkozások, a kis és középvállalatok növekedésének katalizálása is minden elképzelhető AI felhasználási szektorban.

Az MTI kérdésére a BME közölte, hogy a két magyar egyetem szerepe a projektben a kutatási területen erős, továbbá a BME feladatköre a fejlesztés kommunikálását is megszervezni Magyarországon.

A nyertes 80 tagú konzorciumot a francia Thales Services SAS vezeti. Az ismert ipari partnerek között található a Philips, az Orange, az Allianz, az SAP, a Siemens, a Telenor és az ABB. A kutatóközpontok közül a francia CNRS, a német Fraunhofer és DFKI, az olasz CNR és az összeurópai EIT Digital is a tagok közé tartozik.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, hirado.hu/Fotó: pixabay.com)