Jump to content

Egyelőre kevés projekt fut a blockchain-technológiával

2018. 12. 03. 12:30

A PwC globális felmérésében a megkérdezett cégvezetők 84%-a számolt be folyamatban lévő blockchain-kezdeményezésről. 

A válaszadók ugyanakkor az aggodalmaiknak is hangot adtak: a vezetők szerint a szabályozási bizonytalanság és a bizalom hiánya a technológia üzleti elterjedésének legnagyobb akadálya.

A technológiáról - amelyben hatalmas potenciál rejlik azáltal, hogy egyéni felhasználók az interneten keresztül bármilyen értéket átruházhatnak egymásra vagy bármilyen dokumentumot, szerződést létrehozhatnak egymás között harmadik fél közreműködése nélkül - semmi esetre sem szeretnének lemaradni az első számú vezetők.

Globálisan felmérés főbb megállapításaiból:

Jelenleg az USA (29%), Kína (18%) és Ausztrália (7%) számít a blockchain-fejlesztések élharcosának, ám a válaszadók úgy vélik, hogy három-öt éven belül Kína megelőzi az Egyesült Államokat (30%). 

A technológia felhasználásában a pénzügyi szolgáltatások élen járnak, a megkérdezettek 46%-a szerint jelenleg a pénzügyi szolgáltatási szektor számít a blockchain szempontjából a vezető iparágnak. Növekvő potenciállal rendelkező ágazatok közé tartoznak az energia- és közműszektor (14%), az egészségügy (14%), valamint a gyáripar (12%). 

Globális elterjedésének egyik legfőbb akadálya a szabályozás bizonytalansága, a válaszadók 45%-a pedig gátló tényezőként említette a bizalom hiányát a felhasználók között.

A blockchain technológiával csak érintőlegesen vagy egyáltalán nem foglalkozó válaszadók egyharmada az elmaradás okaként a költségeket (31%), az indulással kapcsolatos bizonytalanságot (24%), valamint az irányítási problémákat (14%) nevezte meg. Azon belül is az új innovatív startupok körében indult el. A nagyvállalati, állami felhasználás, illetve más iparágakra való kiterjesztése még várat magára.

"Egy jól megtervezett blockchain nemcsak a közvetítőket váltja ki, hanem csökkenti a költségeket, és növeli az üzleti folyamatok sebességet, hatókörét, átláthatóságát és nyomon követhetőségét. Az üzleti megtérülés vonzó lehet, ha a szervezetek megértik, mi a technológia felhasználásának végső célja, és ezt összeegyeztetik a tervezésükkel" - mondta Kerekes Antal, a PwC Magyarország Technológiai tanácsadási területért felelős cégtársa.

"A blockchain létrehozása és bevezetése - a benne rejlő lehetőségek megvalósítása - nem informatikai projekt, hanem az üzleti modellek, szerepek és folyamatok átalakítása. Világos üzleti indokokra és támogató ökoszisztémára van szüksége, megfelelő szabályokkal és standardokkal, valamint kellő rugalmassággal a szabályozási változások kezelésére" - tette hozzá Farkas Gábor, a PwC Magyarország vezető menedzsere.

(Forrás: penzugyguru.co.hu/Fotó: pixabay.com)