Jump to content

A magyar szülők 20 százaléka gyűjt pénzt gyerekeinek

2018. 12. 11. 17:15

A magyarok 85 százalékának az egyik legfontosabb, hogy jó anyagi feltételekkel indítsa gyermekét az életbe, de csak 20 százalék gyűjt pénzt erre - derült ki az OTP Bank öngondoskodási index idei adataiból.

A kutatás szerint abban tízből kilencen egyetértenek, hogy akár lemondások árán is, de fedezni kell a gyerekek középiskolai tanulmányait. Kicsit kevesebben gondolják úgy, hogy az egyetemi évek finanszírozása is a család feladata.

Az OTP Bank keddi közleménye szerint a felmérésben megkérdezettek több mint kétharmada szerint a különórák, a barátokkal közös programok, kirándulások, koncertek anyagi támogatása szintén kötelessége a szülőknek.

A gyerekek hosszabb távú céljainak finanszírozását már kevesebben érzik feladatuknak. Saját lakást, autót kevesebb mint felük venne a gyereknek, és az esküvő költségeinek átvállalására is csak minden második szülő mond biztosan igent.

A megkérdezettek 57 százaléka szerint ameddig a szülő megteheti, támogatnia kell a gyereket, 41 százalék szerint ez függ a gyerek életkorától, társadalmi helyzetétől is. Jellemzően az előbbi nézet inkább a magasabb végzettségű és jobb vagyoni helyzetű válaszadókra jellemző.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)