Jump to content

Alkalmi munkásból a varázsvilág Istennőjévé – J.K.Rowling regénybe illő élete

2019. 02. 11. 16:15

Nem egy hollywoodi sikersztorinak indult. A később világot meghódító varázslótanonc teremtője szociális segélyen tengődött a regény írásakor, amit tucatszor utasítottak el különféle könyvkiadók. A kitartás és a fel nem adás azonban meghozta az eredményét.

Nincs ember a bolygón, aki ne hallott volna a Harry Potter könyvekről. A varázslatos univerzum, ami a képzelet és az azon túlmutató világ összemosásával készült, azonban fájdalmas emlékeket őriz. Már a keletkezése és a kiadása sem egy hétköznapi történet.

12 elutasítás, 1 világot megváltó igen

Hogy foghatta a fejét annak a 12 könyvkiadónak a vezetője, akik nemet mondtak a modern irodalmat megreformáló Harry Potter írójának, Joanne Kathleen Rowlingnak, azaz J.K.Rowlingnak. Az írónő, aki már kora kisgyermekkorától tudta, hogy íróként akar tevékenykedni, az első regény megírását követően 12 különböző helyről kapott elutasítást, mondván senki nem fogja elolvasni a művét. A 13. viszont szerencsét hozott. Ám regényének a sztorija, nem csupa derűből táplálkozik.

J.K.Rowling 25 évesen kezdte el írni a Harry Pottert, pontosabban, fél éve foglalkozott már a regénnyel, amikor 1990 szilveszterének éjszakáján elhunyt az édesanyja. Az írónő a tragédiát követően jó ideig nem fogott tollat a kezébe. Majd amikor visszatért a regény világához, tragédiáját is beleírta. Így vesztette el Harry fiatalon mindkét szülőjét. Rowling a The Daily Telegraphnak adott egyik interjújában azt nyilatkozta, hogy a könyvei főképp a halálról szólnak.

A kezdeti nehézségek azonban nem hagyta alább. A regény írásakor Rowling egyedülálló anya volt, aki hol szociális segélyből, hol alkalmi munkából tartotta el magát.

Egy unalmas vonatút adott életet Harrynek

A történet úgy tartja, hogy Rowling 1990-ben éppen a Manchasterből Londonba tartó vonaton ült, amikor is kipattant a fejéből az isteni szikra, és kitalálta a Harry Potter regény vázlatát. Az írónő állítása szerint Londonban leszállva, már kész volt fejben a történet.

Ezt követően 6 évig dolgozott a könyvön, amit 1997-ben adott ki és élete legszebb pillanatának tart.

Szintén egy kis érdekesség a kiadás történetéhez: a kiadó úgy vélte, hogy több férfi, fiút olvasót nyerhetnek, ha csak az írónő keresztnevének kezdőbetűit tüntetik fel a könyvön. Akkor még azt vélték, hogy női írót nem olvasnak férfiak.

Innentől kezdve nem volt megállás. Az eredetileg is hétrészesre tervezett sorozatból minden évben egy új jelent meg. 2003 és 2006 között ugyan volt három év kihagyás, ahogy a 2006-os Harry Potter és a Félvér Herceg és a 2008-as Harry Potter és a Halál ereklyéi között is. Utóbbi egyébként Rowling kedvence.

Mit mutat meg az ő sikersztorija? Hogy a tizenkettedig elutasítás után is van még lehetőség, ha az ember egy percre sem tántorodik el és hiszi, hogy jó abban, amit csinál.

(Forrás: penzugyguru.co.hu/Fotó: pixabay.com)