Jump to content

Élesítette az MKB Bank a PSD2-t: elstartolt a nyílt banki platform

2019. 02. 21. 13:15

Az MKB Bank az elsők között – az EU direktívájának megfelelően – nyitotta meg API-jait, lehetőséget teremtve ezzel az ügyfelek életét megkönnyítő, újabb biztonságos fintech fejlesztések számára.

 

Az Európai Unió által előírt direktíva a PSD2 (Payment Services Directive 2 / 2. Pénzforgalmi Irányelv) rendelkezik arról, hogy amennyiben az ügyfél azt előzetesen jóváhagyja, a bank köteles hozzáférést biztosítani az ügyfél fizetési számláihoz a Számlainformációkat Összesítő Szolgáltatók és a Fizetés-kezdeményezési Szolgáltatók részére. Ezen szolgáltatóknak természetesen rendelkezniük kell az összes szükséges hatósági és egyéb engedéllyel.

A hozzáférés az úgynevezett API-kon keresztül történik. Az API (Application Programming Interface) olyan szabályrendszer, amely lehetővé teszi, hogy különböző alkalmazások egymással kommunikáljanak. Az API-k segítségével a bankok a kötelező elemeken túl, üzleti szolgáltatásként további adatokat oszthatnak meg, új stratégiai partnerségeket köthetnek más piaci vagy fintech szereplőkkel, ezáltal javíthatják folyamataik hatékonyságát.

Az MKB Bank több alkalommal is sikerrel tesztelte saját nyílt banki platformját. 2017-ben az MKB Fintech Akadémia 150 fejlesztője tesztelte és értékelte a rendszert, 2018-ban az MKB Fintech Hackathon keretében születtek sikeres üzleti megoldások.

Hetényi Márk, az MKB Bank digitális vezérigazgató-helyettese azt mondta: "az MKB Bank a nyílt bankolás megteremtését nemcsak törvényi megfelelés miatt tartja fontosnak, hanem jelentős üzleti lehetőséget is lát benne. Az így létrejövő új megoldásoknak köszönhetően az ügyfelek egyre személyre szabottabb pénzügyi megoldásokat kapnak majd."

(Forrás: penzugyguru.co.hu;MKB Bank/Fotó: pixabay.com)