Jump to content

Napi számtan: mennyi pénz üti a markát egy felsővezetőnek?

2019. 04. 02. 15:00

Manapság már nem akkora titok, hogy ki mennyivel gazdagodik a hó elején vagy közepén, habár minél nagyobb ez az összeg, annál inkább szeretnek csak hozzávetőleges számot mondani az érintettek. De lássuk, mennyi az annyi.

Ahány ház, annyi szokás, és mondhatnánk azt is, hogy ahány szakma, annyi fizetésbéli különbség. A helyzet azonban az, hogy ha az ágazatokat lebontjuk, akkor is vannak olyan professziók, amelyek a vezetői szinten is kenterbe verik a többit.

355 100 forint az átlagos bruttó

A KSH még az év elején arról számolt be, hogy 2018 novemberében a bruttó átlagkereset 355 100 forint volt, ami kicsivel több, mint 10 százalékos emelkedést jelent a tavalyi évhez képest. A gyakorlat azonban más mutat. A fizetések elképesztő disszonanciát mutatnak, és olykor egy húsz éve szakmájában lévő ápoló vagy tűzoltó kevesebbet keres, mint egy öt éves szakami tapasztalattal rendelkező, mulinál dolgozó HR-szakember.

A rendszerint megjelenő statisztikákat, így érdemes azért némi fenntartással kezelni, de kiindulási alapként semmiképp.

Vezetői körök, feszítő pénztárcák?

Attól, hogy valaki vezetői székbe kerül, nem változik azonnal milliós nagyságrendre a fizetése, legalábbi a kkv szektorban semmiképp. De vegyünk alapul néhány eltérő szakmát.

A fizetes.hu adatai szerint egy magyarországi vezérigazgató havi bruttó átlagbére 1 863 580 Ft, míg egy iskolaigazgatóé bruttó 507 185 Ft. Ugyanez az adat egy IT-igazgató esetében bruttó 1 151 490 Ft.

Egy egészségügyi intézményigazgató bruttó 627 604 Ft-ot visz haza havonta, egy marketingigazgató bruttó766 442 Ft-ot, egy Call-center igazgatója pedig 802 913 Ft-tal lesz gazdagabb havonta.

A helyzetet árnyalja, hogy a női munkaerő még vezetői szinten is kevesebbet kap ugyanazért a munkáért, ami 50-60 ezer forintos eltéréseket is mutathat.

(Forrás: penzugyguru.co.hu/Fotó: pixabay.com)