Jump to content

Okosgyárrá alakul egy tatabányai autóipari üzem

2019. 07. 02. 12:30

A Bridgestone 36 millió eurós beruházással valósítja meg 2023-ig nyolc európai gyárának okostechnológiai átállását.

Ebben komoly szerepe lesz a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft.-nek, ahol a már digitalizált abroncsgyártás mellett a következő időszakban a gyártás teljes folyamata átalakul. Ez a többi között érinti a félkésztermék gyártást, az energiaellátást, karbantartást, gyártáskövetést és a gyártástervezést is.

A tatabányai üzem az európai Bridgestone gyárak közül másodikként indítja el az okosenergia (Smart Energy) rendszert. A vállalat célja, hogy azonos dolgozói létszám mellett, 10%-kal kisebb energiafelhasználással 2021-re évi 7,2 millió darab abroncsra növelje termelését.

A magyarországi gyár kapacitásának már több mint 60%-át digitalizált technológia adja. Az Examation a Bridgestone mesterséges intelligencia alapú, nagy termelékenységű gyártástechológiája 480 ponton méri és ellenőrzi az abroncsok minőségi paramétereit.

A digitális gépek nemcsak automatikusan gyártanak, de algoritmusok alapján ellenőrzik is az elkészült termékek gyártási és minőségi paramétereit, így 15%-kal egyenletesebb minőségben, kétszer annyi, átlagosan napi 6.000 abroncsot gyártanak, mint hagyományos társaik.

A rendszer érdekessége, hogy minden egyes abroncsról 700 MB-nyi adatot gyűjt, ami 4 terabájtnyi adatot jelent naponta.
A tárolt és elemzett adatokat a vállalat római és tokiói mérnökei az új modellek tervezésében használják fel, a terveket pedig ugyancsak digitalizálva juttatják vissza a gyárba, ahol így a felére csökken az új abroncsok első szériáinak gyártási ideje.

A karbantartás már csak prediktív lehet

A digitalizáció a karbantartásban (Smart Maintenance) is jelentős szerepet fog játszani. A mesterséges intelligencia adatelemzéssel jelzi előre a gyártógépek várható meghibásodásait, ezért tervezhetők lesznek a karbantartási ciklusok. A rendszer szenzorok segítségével méri, majd elemzi a gépek vibrációját, és még a költséges meghibásodásokat megelőzően javasol karbantartási munkálatokat.

A tatabányai gyárban az ipar 4.0-ás technológia (Smart Quality) lesz hivatott fejleszteni a termelés minőségét is. A már üzemelő digitális gépek révén rengeteg adat kerül egy felhőalapú adatbázisba, ahol egy algoritmus összefüggéseket keres a gyártási paraméterek és a legyártott abroncsok attribútumai között. A következtetéseket pedig automatikusan továbbítja a minőségellenőrzési mérnököknek, akik azonnali beavatkozással jelentősen tudják csökkenteni a selejt mennyiségét.

Jelentősen egyszerűsödnek a Bridgestone gyár logisztikai folyamatai is. Az okos alapanyag (Smart Materials) technológia bevezetésével az üzem szakemberei teljes mértékben online tudják majd követni és irányítani az előkészített alapanyagok és a félkész termékek útját a gyáron belül. Nem lesz szükség vonalkódokra és leolvasó kártyákra sem, amely jelentősen egyszerűsíti gyártástervezést és annak adminisztrációját az alapanyag-keveréstől egészen a raktározásig. A digitális átállásban fontos szerepet kap a képzés is - írja az m2mzona.hu.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, m2mzona.hu/Fotó: pixabay.com)