Jump to content

Robot nyüstöli az ATM-eket

2019. 08. 12. 13:55

A kétkarú, együttműködő YuMi több száz órányi teszt végrehajtásával segít felgyorsítani a bankautomaták szoftverfejlesztését. Az ABB ipari robotjának működése egyszerre precíz és rugalmas, hiszen a legbonyolultabb feladatokat is hajszálpontosan hajtja végre, ugyanakkor teljesen biztonságosan végzi munkáját a jövő gyárában dolgozó emberek között.

 

Az ATM-eken átlagosan félévente szoftverfrissítést végeznek annak érdekében, hogy a biztonságtechnika rohamos fejlődésével lépést tartva garantálják a tranzakciók biztonságos lebonyolítását. Azonban egy új kód kiadása előtt alapos, többször megismételt teszteket kell végezni annak érdekében, hogy a kód maradéktalanul megfeleljen a szigorú nemzetközi és helyi előírásoknak. Ezeket a teszteket mindeddig manuálisan hajtották végre, ami azt jelenti, hogy emberek több száz órát töltöttek az ATM-ek vizsgálatával, ennek az emberi tévedésből fakadó minden kockázatával együtt.  

YuMi színrelépésével az ellenőrzés sebessége és megbízhatósága jelentős mértékben javult. A svájci székhelyű banki szoftverszolgáltató, az Abrantix AG gépekkel végezteti a Diebold Nixdorf cég ATM-jeinek automatizált tesztelését.

A gép is hibázik, de ez itt kell is

Az Abrantix-féle vizsgálati környezetben működő szoftver arra utasítja a robotot, hogy az emberhez hasonlóan olyan, a bankjegykiadó automaták esetében szokásos műveleteket teszteljen, mint a kártya behelyezése, a PIN-kód beütése, illetve pénz kivétele és behelyezése.  

A gép az alapos tesztelés részeként még arra is be van programozva, hogy emberi hibákat – például gémkapoccsal összetűzött papírpénz behelyezése – kövessen el, mert csak így biztosítható, hogy a szoftver képes legyen megbirkózni a legkülönfélébb problémákkal.

Az új szoftverfunkciók tesztjeit Yumi éjszaka automatikusan elvégzi, és a tesztelők csapata másnap ellenőrzi az eredményeket. Így több idejük marad a jelentőségteljesebb feladatok ellátására. 

Út a Rubik-kockától a szimfonikus zenekarig

A robot nem véletlenül kapta az „együttműködő” (angol rövidítéssel cobot) jelzőt, segítségével ugyanis a gyártók a piac folyamatos változásához igazodó rugalmas termelési folyamatokat alakíthatnak ki. YuMi fáradhatatlanul végzi a nagy pontosságot igénylő, sok ismétléssel járó, angolul gyakran csak a három D-nek nevezett – dirty (koszos), dull (unalmas) és dangerous (veszélyes) – feladatokat, és ezzel munkaidőt szabadít fel a dolgozók számára.

Az ipari robot a Rubik-kocka kirakásával és sushi készítésével gyárkapun kívül is bizonyította sokoldalúságát. Sőt, az olaszországi Pisában, egy 2017-es élő előadás során a híres tenort, Andrea Bocellit kísérő szimfonikus zenekart is „ő” vezényelte - írja az m2mzona.hu.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, m2mzona.hu/Fotó: pixabay.com)