Jump to content

Tavaly meghaladta a 60 milliárd forintot az Erste Bank profitja

2020. 03. 10. 20:06

Tavaly 2,7 százalékkal 60,174 milliárd forintra nőtt az Erste Bank adózott eredménye, javult a pénzintézet eredményessége, és a hitelkihelyezések is jelentős mértékben bővültek - mondta keddi sajtótájékoztatóján Budapesten Jelasity Radován elnök-vezérigazgató.

A nemzetközi könyvviteli szabályok szerint (IFRS) készített beszámoló alapján a 7,3 százalékkal bővülő működési bevétel majdnem elérte a 149 milliárd forintot. A 2019-es működési kiadás 70,5 milliárd forint, csekélyebb mértékű, 4,1 százalékos emelkedés. A működési bevétel 10,4 százalékkal nőtt 2018-hoz képest, míg a költség/bevétel arány 48,8 százalékról 47,4 százalékra mérséklődött egy év alatt. A magyarországi Erste-csoport tavaly év végén több mint 3 ezer milliárd forint lakossági vagyont (befektetést és betétet) kezelt, 17 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Jelentősen bővült a lakossági hitelezés. Az új kihelyezések értéke 57 százalékkal 280 milliárd forintra, a teljesítő lakossági hitelállomány 20 százalékkal 826 milliárd forintra nőtt. A nem teljesítő hitelállomány aránya csökkent. A vállalati hitelállomány az év végére elérte a 756 milliárd forintot, 25,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Jelentős mértékben nőtt a kisvállalkozók részesedése, hitelállományuk 16 százalékos bővüléssel 240 milliárd forintra gyarapodott. A 223 milliárd forintos nagyvállalati és önkormányzati hitelállomány ennél is jelentősebb, 39 százalékos növekedést jelent. A kereskedelmi ingatlanok finanszírozása 25 százalékos növekedéssel 292 milliárd forintra emelkedett.

Az Erste Bank a legjobb évét zárta 2015 óta - fűzte hozzá az adatokhoz Jelasity Radován. Az adózás utáni eredmény annak ellenére nőtt, hogy az eredményt javító egyszeri tételek összege a 2018-as felére, alig 6 milliárd forintra csökkent. A javuló eredményekkel párhuzamosan - tette hozzá - jelentős befektetések is lezárultak. Az informatikai rendszer fejlesztését eredményezte például az azonnali átutalások bevezetése. A társaság vezetője szerint az új rendszerben az első 10 napon elérheti az 1 milliót a tranzakciók száma. Összesítésük szerint az eddigi átutalások 42 százalékát 16 óra és 8 óra között, vagyis délutántól reggelig, illetve hétvégén teljesítik. Jelasity Radován üdvözölte, hogy a magyar ügyfelek nyitottabbak más országok felhasználóihoz képest a digitális megoldásokra, hiszen a szolgáltatásokat kiemelkedő arányban érik el netbankon és okostelefonon keresztül. Az Erste idén a hitelpiac további bővülésére számít, és újabb fejlesztéseket ígér a következő évekre. A hitelezés hamarosan teljesen digitális lehet, és bővülhet a fizetési kérelem ügyfélköre, ha az Erste után más pénzintézetek is bevezetik a szolgáltatást - közölték.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)