Jump to content

ITM: új pályázati lehetőség a Szupergyors Internet Program 2.0 keretében

2020. 04. 16. 09:04

A 100 megabit feletti szupergyors internet kapcsolat kiépítésére az infokommunikációs ágazatban működő mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozások pályázhatnak május 6. és június 11. között, a beruházásokhoz igényelhető támogatás mértéke járásonként ötmillió forinttól 1,5 milliárd forintig terjed – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden az MTI-vel.

A 2019 januárjában indult Szupergyors Internet Program (SZIP) második fázisa a legalább 100 Megabit feletti és elsősorban optikai hálózati fejlesztésekre összpontosít, újabb 72 járás 62 ezer háztartásában 4,1 milliárd forint forrásból.

Közölték, az elmúlt 10 évben Magyarország az európai uniós tagállamok között az újgenerációs hálózati lefedettség és a sebesség tekintetében is az első tízben szerepelt. A magas lefedettségnek köszönhetően 2010 óta tízezerszeresére nőtt a szélessávú előfizetők száma.

A közlemény idézte Solymár Károly Balázst, az ITM digitalizációért felelős helyettes államtitkárát, aki elmondta a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben a hálózatok jól vizsgáznak, az infrastruktúra és a szolgáltatók nagyobb fennakadás nélkül kezelni tudták a napi terhelés hirtelen megugrását.

A Szupergyors Internet Program hálózatfejlesztéseinek köszönhetően a kis- és középvállalkozások is át tudtak állni az otthoni munkavégzésre. A mostani pályázat egyik fő célja, hogy a biztonságos és gyors hálózati szolgáltatással hosszabb távon megfelelő környezetet teremtsen az internet kor követelményeihez igazodó használatához – fogalmazott a helyettes államtitkár.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, hirado.hu/Fotó: pixabay.com)