Jump to content

Rácsatlakozott a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX űrkapszulája

2020. 06. 02. 10:46

A Sárkánykapszula, amelyet a SpaceX magánvállalat üzemeltet, rácsatlakozott a magasan keringő laboratóriumra – írta a BBC News. Doug Hurley-nak és Bob Behnkennek meg kell várnia a szivárgás- és a nyomásellenőrzés befejezését, mielőtt kiszállhatnának és csatlakozhatnának az orosz és amerikai csapatokhoz a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

Hurley és Behnken szombaton indultak útnak Floridából. A misszió egy új korszak kezdetét jelzi, amelyben a Nasa szállítási szolgáltatásokat vásárol a kereskedelmi szektorból. Többé nem fogja birtokolni és üzemeltetni az állomásra induló és onnan visszaérkező űrjárműveket.

Ezt olyan cégek fogják megtenni, mint például a kaliforniai SpaceX, amelyet Elon Musk techmilliárdos vezet. A sikert a Greenwichi középidő szerint 14 óra 16 perckor erősítették meg, 422 kilométerrel az Észak-Kína és Mongólia közötti közötti határ fölött.

Teljesen automatizált folyamat volt, Hurley-nak és Behnkennek nem kellett beavatkoznia. Feladatuk az összes fedélzeti rendszer tesztelése és visszajelzés küldése a mérnökök számára.

A SpaceX és a Nasa gyorsan szeretne továbblépni a 2,6 milliárd dolláros szerződés következő szakaszába, amely hat személyes repülést jelentene. Az első ilyen űrtaxi augusztus végén indulhat.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, hirado.hu/Fotó: pixabay.com)