Jump to content

Új gyümölcsfeldolgozó üzemet adtak át Hatvanban

2020. 07. 24. 09:00

A közeljövőben 30 milliárd forint értékű pályázati lehetőség nyílik a kertészeti ágazatnak, ezt egyebek mellett hűtőházra, osztályozó- és csomagolóberendezésekre lehet fordítani - jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Hatvanban, a Simon családi gazdaság új gyümölcsfeldolgozó üzemének átadásán a tárca közleménye szerint.

Feldman Zsolt hangsúlyozta: a magas hozzáadott érték, a tapasztalat, a megfelelő kockázatkezelés, a piaci igények jó felmérése, az ezekhez alakított termelési struktúra és korszerű technológia adja egy vállalkozás eredményességét. A kormány a támogatások révén ehhez eszközt tud biztosítani - tette hozzá.

Közölte: a Vidékfejlesztési Program élelmiszeripar fejlesztését célzó támogatása keretében mintegy 900 projekt nyert támogatást összesen 160 milliárd forint értékben.

A kertészeti kultúra kiemelten fontos, ezért a különböző támogatásokkal a kormányzat azt szeretné elősegíteni, hogy a Magyarországon évente megtermelt 8-900 ezer tonna gyümölcs minél jobb minőségben kerüljön a fogyasztók elé, valamint tovább bővüljenek a magyar zöldség-gyümölcs piacának lehetőségei - fogalmazott.

A Simon családi vállalkozás fejlesztését méltatva Jakab István, az Országgyűlés alelnöke a tárca közleménye szerint azt mondta: az új gyümölcsfeldolgozó üzem 21. századi; új lehetőségeket teremtő, korszerű technológiára alapoz. Minden ilyen beruházás utat mutat és friss lendületet ad a gazdálkodóknak, a vállalkozásoknak - hangsúlyozta.

Tájékoztatása szerint a létesítmény 82 millió forintból épült, ebből 32 millió volt a kormányzati támogatás. A projekt részét az alábbiak képezik: egy diószárító gép, egy gyümölcsfeldolgozó gépsor, egy aszaló- és gyümölcsprés, valamint gyümölcslé és aszalt gyümölcs csomagolására szolgáló berendezések.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)